Mai multă autonomie financiară va contribui la sporirea bugetului municipiului Cahul

De la 1 ianuarie 2020, toate încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice ar putea rămâne în bugetele primăriilor din localităţile rurale.

În prezent, doar 75 la sută din aceste venituri rămân în gestiunea autorităţilor locale. În cazul oraşelor şi municipiilor, acest coeficient va creşte până la 50%, informează oficial.md.
Proiectul a fost prezentat , săptămâna trecută, în cadrul unei şedinţe la Guvern cu participarea prim-ministrului Maia Sandu, a ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţa, şi a directorului executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui. Discuţiile au avut loc în contextul elaborării Legii bugetului pentru anul 2020.
Pentru municipiul Cahul, încasările din impozitul pe venit constituie una dintre cele mai importante surse pentru bugetul local. În anul 2018, de pildă, în situația când în bugetul municipal au rămas doar 20% din impozitul pe venit plătit de persoanele fizice, veniturile din acest impozit au fost preconizate de 10,8 milioane de lei, pe când veniturile bugetare totale au fost planificare la puțin peste 82 de milioane de lei.
Tot în acel an, legea privind finanțele publice locale a fost modificată, iar orașele cu statut de municipiu beneficiază de un procent mai mare (35%) din impozitul pe venit care rămâne în localitate. Astfel, la aprobarea bugetului pentru anul 2019, veniturile la această categorie au crescut până la 20,9 milioane lei, dublu față de veniturile la acest capitol planificate în bugetul anului 2018.
Odată cu modificarea legislației, procentul care va rămâne în localitate va constitui 50% din valoarea totală a impozitului pe venit. Pornind de la un calcul simplu, bazat pe prognoza pentru anul 2019, veniturile la bugetul local vor creșe încă cel puțin cu 9 milioane de lei.
Pentru municipiul Cahul, 9 milioane de lei este echivalentul renovării a încă unei străzi ca Ștefan cel Mare, reparată capital.
Ion CIUMEICĂ