Saalik alla Versin! sau cum am descoperit găgăuzii dintr-un mare sat european

A scos din conul de umbră tot ce are mai bun neamul din care vine. La pensiunea etno-turistică „Gagauz Sofrasi” din Congaz, Anna Statova renaște memoria găgăuzilor veniți în sudul Basarabiei acum două secole.

Anna Statova din Congaz, UTA Gagauz Yeri, a avut un vis și a muncit mult pentru împlinirea acestuia. Calea până la deschiderea complexului „Gagauz Sofrasi” a fost lungă, pe alocuri anevoioasă.

Memoria neamului găgăuz, perpetuată de Anna Statova
A intrat în pâinea antreprenoriatului în 1994, îndată după decesul soțului. Copiii erau mici, de doar doi și, respectiv, trei, cinci ani și femeia și-a luat destinul în mâini. Își dorea un viitor bun și o creștere pe potrivă, acasă, în Republica Moldova. A deschis o brutărie, apoi, susținută de prieteni, și un magazin. Anna Statova era foarte atentă la cerinţele pieţei și nu se dădea bătută. A cumpărat și o moară, a cultivat cartofi. Apoi, în 2010, în locul unui depozit, s-a gândit să deschidă o sală de nunți, unde să ofere bucate naționale găgăuze. Ulterior, și-a propus să deschidă un muzeu, dar i-a reușit să dezvolte, inclusiv din bani europeni, un impresionant Complex.
Astăzi, pensiunea etno-turistică „Gagauz Sofrasi” include un restaurant, un muzeu, o terasă în stil național, dar și un hotel modern. De îndată ce ajungi aici înțelegi că Anna Statova administrează cu sufletul o afacere interesantă și plină de culoare.
Istoria și dragostea de neam se împletesc de minune în poveștile Annei Statova. „O pensiune ridicată în memoria oamenilor dragi, dar și în semn de respect pentru neamul meu – aceasta este „Gagauz Sofrasi”. Mi-am dorit să păstrez și să pun accent pe tradițiile și zestrea autentică pe care am moștenit-o de la bunica mea, precum și rețetele de bucate tradiționale găgăuze, pe care le-am adunat de la cei bătrâni”, afirmă Anna Statova.
Cine alege să rămână la „Gagauz Sofrasi” se simte minunat, datorită atmosferei din cămăruțele mici de aici. Acoperite cu stuf, cu pereți din lut și paie, cele patru căsuțe sunt parte a minunatei povești din Congaz, unul din cele mai mari sate ale Europei, precum preferă să accentueze oamenii locului. Draperiile și covoarele poartă semnăturile gospodinelor din localitate.

Bucate tradiţionale, sută la sută bio
La complexul diriguit de inimoasa antreprenoare, la masă sunt servite bucate alese. Sută la sută bio, de o calitate ireproșabilă, pregătite de gospodine din Congaz, ne asigură Anna Statova. Guști ceea ce ai pe masă şi nu te dai dus!
Totul este delicios: și kaurmaua din carne de miel (o tocană tradițională gătită la foc mic), și kâvârmaua (un fel de plăcintă cu brânză, din aluat frământat cu smântână), și ghezlemele (plăcinte cu brânză și mărar). Se mai adaugă bulgurul și sarmaua, adică ceva de genul pilafului și renumitelor sarmale, dar și șurpaua – un fel de ciorbă cu morcovi, ardei grași și carne de miel.

Peste 1000 de turişti au trecut pragul pensiunii „Gagauz Sofrasi”
Anna Statova spune cu mândrie că, alături de cei 14 angajați, a reușit să facă din Congaz un loc căutat de turiști. De la deschidere (noiembrie 2018) și până acum, complexul a fost vizitat de peste o mie de persoane. În cartea de oaspeți sunt adunate mesaje semnate de turiști veniți din SUA, Marea Britanie, Danemarca, România și din alte țări.
Străinii sunt încântați de ospitalitatea oamenilor de la Congaz. Admiră rusticul și aleg cămăruțele cochete în stil tradițional și foarte rar optează pentru stilul modern din hotel. „Turiștii zic că simt mai bine spiritul locului dacă stau pe lejancă sau privesc prin micuțele ferestre. Unde mai pui că și păretarele, covoarele sunt din lână naturală. Totul este eco, totul respiră altfel!”, afirmă Anna Statova.
Legată de locurile natale, plasează perfect notele pe nostalgie, le adună cu frumosul, își deschide sufletul și așteaptă oaspeții cu „Bine ați venit!”. De altfel, Anna Statova a trecut cu brio lecția de limba română, iar în semn de respect, cu un pahar de vin din crama de la Congaz, am să-i spun „Saalik alla Versin!”, adică „Noroc și Sănătate!”.
Vizitarea complexului „Gagauz Sofrasi” poate fi o lecție de istorie și cunoaștere a tradițiilor. Odată ajuns aici, turistul va fi „alintat” cu experiențe inedite, cel puțin asta promite Anna Statova, care ascultă cu mare atenție sfaturile specialiștilor și pune accentele potrivite atunci când vine vorba de clienți.
Pentru a fi în pas cu tendințele din domeniu, dar și pentru a se alinia la standardele internaționale de calitate, femeia a aplicat la mai multe granturi. Anna Statova a obținut susținere în cadrul mai multor proiecte, inclusiv în Programul de Competitivitate în Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK AID.

În căutarea autenticului
Aflată în Congaz, la o distanță mică de Comrat, pe unul dintre traseele principale ale Moldovei, pensiunea „Gagauz Sofrasi” ar putea fi integrată în renumitul Drum al Vinului, susține șefa adjunctă a Proiectului de Competitivitate în Moldova, Diana Lazăr. Potrivit ei, la mare căutare este turismul de experiență. Astfel, cei care ajung în destinațiile din Moldova doresc să se implice în mai multe activități, să interacționeze cu localnicii.
„Viața la țară, descoperirea pasiunilor și a meșteșugurilor localnicilor, a bucătăriei și vinurilor noastre sunt ingredientele perfecte pentru turiștii care vin în căutarea autenticului, tradițiilor, dar și a diferitelor provocări”, mai afirmă Diana Lazăr. Potrivit ei, destinația Republica Moldova este pe placul noii generații de turiști, care este atrasă de locuri mai puțin cunoscute, mai puțin bătătorite, de experiențe inedite.
În ultimii anii, ziariști de la prestigioase publicații, precum „Lonely Planet”, „National Geographic”, „Formula As”, „Vogue”, „New York Post” și altele, scriu despre potențialul turistic al Republicii Moldova. Turiștii sunt așteptați cu drag la fiecare pensiune, iar notițele de călătorie se cer a fi înregistrate şi răspândite în lume.
***
Acest material este realizat de Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din R. Moldova (AJMTEM), în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK Aid și implementat de Internews în Moldova.

Dinu RUSU