Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Pe 10 octombrie 2019 marcăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale sub genericul ”Promovăm sănătatea mintală și prevenim suicidul”, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că anual 800 000 persoane își pun capăt vieții, iar la fiecare suicid reușit avem circa 20 de tentative.

Suicidul este a doua cauză de deces a tinerilor de 15-29 ani, iar 79% din sinuciderile mondiale revin țărilor cu venit mic și mediu. Cel mai des oamenii recurg la insecticide, spânzurare sau arme de foc pentru a pleca din viață prematur. Fiecare caz este o mare tragedie cu impact asupra familiei și comunității.
Pentru a preveni suicidul sunt utile măsuri de informare si sensibilizare a populației.
Este cunoscut faptul că gândurile de moarte și suicid apar mai des la persoanele cu depresie, anxietate și experiențe psihotice. În risc mai sunt persoanele ce abuzează sau sunt dependente de alcool și doguri. Diagnosticarea timpurie si tratarea la timp a peroanelor cu probleme de sănătate mintală și adicții poate preveni tentativele de suicid.
Problemele de sănătate mintală de obicei încep cu insomnie, neliniște sau tristețe. Dacă observați la prieteni, rude și colegi aceste simptome – încurajați-i să meargă la medicul de familie. Acesta va face o examinare primară și va prescrie somnifere, anxiolitice sau antidepresive, iar cazurile severe vor fi referite la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală.
La fiecare 40 secunde pe Glob cineva decedează de suicid, majoritatea din ei sunt adolescenți și tineri. Ei pot fi ajutați de medicul de familie sau vor primi o recomandare de a se adresa le Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, unde vor fi consiliați si susținuți.
Este necesar să vorbim despre emoțiile negative sau gândurile neplăcute ce ne macină imediat cum apar, important e să alegem o persoană de încredere: prieten, părinte, preot, asistent sau medic de familie, psiholog sau psihiatru – supotul lor psihologic și informațional este calea spre recuperare și vindecare.
Alexandru Ciobanu,
medic psihiatru-psihoterapeut