La Tvardița și la Leova, două persoane au avut de suferit în beciuri

În week-end-ul precedent, salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost solicitați pentru a extrage o persoană din beci, care se presupune că s-ar fi intoxicat cu gazele emanate în urma procesului de fermentare a vinului.

Cazul a fost înregistrat într-o gospodărie din orașul Tvardița, raionul Taraclia. Potrivit IGSU, proprietarul gospodăriei a intrat în beciul casei și nu a mai reușit să iasă, intoxicându-se cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului.
Ajunși la fața locului, salvatorii au recuperat din beci bărbatul în vârstă de 50 de ani. Acesta a supraviețuit, fiind ulterior transportat de Serviciul asistență medicală urgentă la Spitalul raional.
O altă întâmplare s-a produs în orașul Leova. Aici, un bărbat în vârstă de 58 de ani și-a pierdut viața aflându-se într-un beci unde erau păstrate butoaie cu must. Corpul neînsuflețit al acestuia a fost scos afară de localnicii. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.
În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să fie foarte prudenți, în perioada fermentării vinului.
Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperile unde fermentează vinul dacă acestea nu sunt dotate cu ventilație corespunzătoare.
Mai mult, este recomandat ca procesul de fermentare să aibă loc în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele sunt rugate să verifice cantitatea de oxigen din încăpere în care se acumulează gaze în urma fermentării vinului. Cea mai simplă metodă de a verifica prezența oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Lumânarea stinsă înseamnă lipsa de oxigen. În acest caz, oamenii sunt rugați să părăsească imediat încăperea. Salvatorii îndeamnă oamenii să anunţe apropiații că intenționează să intre într-o astfel de încăpere.
În cazul in care există deja o victimă, este importantă apelarea imediată la serviciile de urgența, pentru ajutorul calificat. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat.
Ion CIUMEICĂ