În Găgăuzia a început culesul merelor

Pomicultorii din UTA Gagauz-Yeri au început culesul merelor. Fermierii din zonă susţin că în acest an se aşteaptă o recoltă relativ bună din punct de vedere cantitativ, însă fructele vor de o calitate mai proastă faţă de 2018.

Potrivit Direcţiei pentru sectorul agroindustrial de la Comrat, producătorii din autonomie „nu au probleme cu procesarea, exportul şi păstrarea producţiei”.
„Fabricile de conserve achiziţionează mere, unii producători le pun la păstrare, avem şi piaţă de desfacere – în Federaţia Rusă şi în alte ţări. Unii fermieri încheie contracte, alţii se deplasează de sine stătător pentru a se înţelege despre livrări, iar marfa ce nu poate fi comercializată este expediată la prelucrare”, a declarat şeful Direcţiei, Andrei Dimitroglo, citat de gagauzinfo.md, relatează moldpres.md.
În acelaşi timp, mai mulţi proprietari de livezi afirmă că în acest an „merele sunt mărunte, iar din cauza calităţii neconforme, mare parte din roadă va trebui procesată”.
Majoritatea livezilor din autonomie sunt cultivate cu soiuri de mere rezistente la frig. Recoltarea merelor în regiune va dura până la finele lunii octombrie – începutul lui noiembrie.
Ion CIUMEICĂ