În raionul Căușeni, recoltarea florii soarelui se apropie de sfârșit

Conform datelor operative ale Direcției agricultură și industria alimentară a Consiliului Raional Căușeni, recoltarea culturilor din grupa a doua este în plină desfășurare, inclusiv a florii soarelui, ea fiind practic finalizată în proporție de 75 la sută din totalul suprafețelor însămânțate, care constituie 16036 de hectare.

Astfel, până la începutul săptămânii curente s-a strâns recolta de pe 11957 de hectare, volumul ei global constituind 24448 de tone, ceea ce înseamnă că de pe fiecare hectar s-au obținut în medie câte 20,4 chintale de semințe oleaginoase.
De menționat faptul că primii în raion au dus la bun sfârșit recoltarea florii soarelui societățile cu răspundere limitată „Catagropro”, „Triticalex”, „Bogatmos”, „Postprodagro” , „Obrii” și alte formațiuni agricole.
În total, pe raion, datorită faptului că agenții economici au reușit în ultimii ani să-și modernizeze parcul tehnic, recoltarea decurge foarte bine.
Surse de la Direcția raională de agricultură și industria alimentară au comunicat că fermierii se așteaptă la un preț mai bun pentru floarea soarelui, dar deocamdată el constituie circa cinci lei pentru un kilogram de semințe oleaginoase. Ca să se acopere pe deplin cheltuielile și să obțină un profit minim, ar trebui ca 1 kg de producție de floarea soarelui să coste 6-7 lei.
Administrația raionului Căușeni aduce mulțumiri tuturor producătorilor agricoli pentru atitudinea responsabilă față de recoltarea culturilor târzii.
Ion CIUMEICĂ