27 august, zi de mare sărbătoare la Cimișlia

Cea de a 28-a aniversare a proclamării Independenței Republicii Moldova a fost sărbătorită la Cimișlia prinr-un miting festiv în bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul orașului.

Evenimentul a început cu onorarea Tricolorului și cu intonarea Imnului de Stat al țării noastre de către Orchestra de fanfară a Consiliului Raional Cimișlia.
În continuare, moderatoarea manifestării, Nina Trofimenco, l-a invitat la microfon pe președintele raionului Cimișlia Iovu Bivol, care a adresat asistenței un mesaj de felicitare cu prilejul acestei zile.
„Proclamarea, la 27 august 1991, a Independenței Republicii Moldova, a declarat dânsul, a marcat prin sine realizarea mult râvnitei speranțe a poporului nostru de a-și hotărî destinul potrivit propriiilor principii și oprtunități, conform tradițiilor și obiceiurilor acestui scump meleag, lăsate prin moștenire de înaintașii lui”.
În opinia lui Iovu Bivol, cei care au semnat Declarația de Independență a țării noastre, printre ei numărându-se și patru deputați din raionul Cimișlia, merită să se bucure de respectul generațiilor viitoare pentru curajul de care au dat dovadă și pentru spiritul de sacrificiu manifestat acum 28 de ani.
Grație eforturilor depuse la sfârșitul verii lui 1991, putem spune cu siguranță că astăzi Republica Moldova își ocupă locul său cuvenit în rândurile statelor democratice ale lumii.
Președintele raionului Cimișlia a adresat celor prezenți felicitări cu ocazia sărbătorii, le-a urat multă sănătate, prosperitate și fericire.
„La mulți ani, Moldova, la mulți ani, Cimișlia!”, cu aceste cuvinte și-a încheiat Iovu Bivol discursul.
Următorul vorbitor a fost primarul orașul Cimișlia, Gheorghe Răileanu, care a atenționat chiar din start asupra faptului că independența unei țări nu vine odată cu declararea ei. Și în acest caz Republica Moldova este un exemplu destul de concludent. Căci țara noastră a fost nevoită să treacă prin mai multe încercări.
În acest context, edilul-șef al orașului a amintit referendumul unional desfășurat cu scopul menținerii Uniunii Sovietice, dar și războiul declanșat de forțele de la Moscova pe malurile Nistrului în toamna lui 1991, care a durat până în prima jumătate a anului 1992.
Gheorghe Răileanu a ținut, de asemenea, să menționeze câteva persoane care depun mari eforturi pentru a menține veșnic trează amintirea despre încercările tragice la care a fost supus poporul nostru. Printre cei numiți au fost Anastasia Balmuș, președinta Consiliului de administrare al Asociației obștești „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care a editat o carte despre deportați și a edificat un monument în cinstea victimelor regimului stalinist-comunist, dar și Gheorghe Aramă, invalid de război de gradul întâi, un mare patriot al Cimișliei și nu numai.
În încheiere, primarul a îndemnat asistența să folosim la maximum experiența acumulată de partenerii noștri de colaborare din România și din Polonia în vederea mobilizării eforturilor privind integrarea cât mai rapidă în structurile europene.
Mesaje de salut au rostit în fața celor prezenți la sărbătoarea din orașul Cimișlia oaspeții de onoare veniți special la acest eveniment: primarul orașului Rokiciny din Polonia, Jerzy Rebzda; Grzegorz Swietlik, secretarul Asociației localităților din Mazovia de Sud, aceeași țară; Adrian Nicolae Mocioniu, primarul municipiului Slobozia, județul Ialomița, România; Eugen Lateș, consilier al orașului Tășnad, județul Satu-Mare, România; primarul municipiului Câmpina din județul Prahova, România, Horia Laurențiu Tiseanu.
Printre oratori s-a numărat și Nicolae Cicati, consilier din orașul Cimișlia, care a înmânat câteva distincții din partea Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova.
Festivitatea s-a încheiat cu depuneri de flori la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din preajmă.

Cristian POPESCU