Orașul Cimișlia, înmiresmat de aroma strugurilor chihlimbarii

În dimineața zilei de duminică, 25 august, orașul Cimișlia s-a trezit cu o puternică aromă de bobițe chihlimbarii de struguri.

Aceasta fiindcă administraţia raionului în cauză, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, cu Asociaţia Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, au desfăşurat în această localitate o mare sărbătoare.
Este vorba de Festivalul Național al Strugurelui, ajuns, în anul de față, la cea de a VII-a ediție.
La eveniment au participat 45 de producători de struguri de masă din 12 raioane şi peste 40 de meşteri populari din diferite colțuri ale țării noastre.
Festivalul, organizat pentru prima dată în 2013, a devenit o frumoasă tradiţie şi este locul unde se reunesc producători de struguri, exportatori ai acestora, savanţi din domeniul vitivinicol, dar şi producători de ambalaje şi de butași de viță-de-vie, în scopul iniţierii şi stabilirii unor relaţii de parteneriat, consolidării eforturilor în vederea extinderii afacerilor şi identificării noilor pieţe de desfacere a unor astfel de produse.
În calitate de oaspeți de onoare ai Festivalului Național al Strugurelui au fost membrii a trei delegații din România: a Consiliului Județean Dolj, în frunte cu preşedintele acestuia, Ion Prioteasa, a Consiliului Judeţean Vaslui (preşedinte Dumitru Buzatu), ambele județe având semnate acorduri de colaborare frățească avantajoasă cu raionul Cimișlia; precum și a Consiliului Judeţean Covasna, condusă de către vicepreședintele Robert Gruman.
Printre oaspeții de onoare s-a aflat și Dumitru Diacov, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Deschiderea solemnă a început cu interpretarea Imnului Festivalului, a melodiei „Moldova, strugure de poamă”.
Preşedintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol, dar şi alți vorbitori, au declarat că manifestarea în cauză este una extrem de importantă, dat fiind faptul că regiunea de Sud a ţării şi, mai ales raionul Cimişlia, este o zonă de cultivare masivă a strugurilor de calitate.
S-a confirmat încă o dată realizarea unor progrese semnificative în cultivarea strugurilor de varietăți de masă, care reprezintă cel mai plenar țara noastră.
Viticultorii au fost prezenți la festival cu cele mai valoroase soiuri de struguri, obținuți în podgoriile însorite ale plaiului moldav, care au calități dietetice și gustative deosebite.
În cadrul acestei ediţii, președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, sculptorului Gheorghe Postovanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, le-au fost înmânate însemnele de „Cetățean de onoare al raionului Cimișlia”, acest titlu fiindu-i conferit fiecăruia pentru merite deosebite în dezvoltarea social-economică a raionului Cimişlia.
Participanții la eveniment s-au arătat încântați de performanțele cultivatorilor de viță-de-vie, de varietatea de struguri, dar și de dibăcia meșterilor populari și a meșteșugarilor, de talentul artiștilor amatori din teritoriu, neîntrecuți la cântec, dans și voie bună.
În cadrul Festivalului au fost organizate degustări și diverse concursuri tematice, învingătorii cărora s-au ales cu diplome și medalii.
Astfel, competiția pentru cea mai bună prezentare a producătorilor de struguri a fost câștigată de către Gospodăria țărănească „Postică Nicolae” din raionul Ialoveni. Locul doi a revenit Gospodăriei țărănești „Cebotari Radion” din raionul Căușeni, iar locul trei a fost atribuit Societății cu răspundere limitată „UzvicCom” din unitatea teritorial-autonomă Găgăuzia.
În concursul „Strugurele gigant” s-au evidențiat: Gospodăria țărănească „Cebotari Radion” din Căușeni (locul întâi, cu un ciorchine de varietatea „Ataman” cu greutatea de 2 kilograme și 705 grame); Gospodăria țărănească „Postică Nicolae” din Ialoveni (locul doi, cu un strugure de soiul „Rizamat” cântărind 2 kilograme și 585 de grame); Gospodăria țărănească „Boeșteanu Victor” din raionul Leova (locul trei, cu un ciorchine de varietatea „Victoria” având 2 kilograme și 100 de grame).
Captivant a decurs întrecerea pentru cel mai delicios strugure, premianți ai căreia au devenit 12 viticultori. Pe locul întâi s-a situat Gospodăria țărănească „Postică Nicolae” din raionul Ialoveni, care a prezentat soiul „Chișmiș Moldovenesc”. Locul doi a fost atribuit producției podgorenilor: Constantin Dadu din municipiul Chișinău, Nicolae Mereacre din raionul Ialoveni, Ion Baban din orașul Cimișlia, Ivan Nicologlo din zona găgăuză și Radion Cebotari din raionul Căușeni. Pe locul trei s-au clasat ciorchinii crescuți de: Igor Perciun și Iulian Alexandreanu (ambii din raionul Cimișlia), Sergiu Sava din raionul Ialoveni, Nicolae Basarab din raionul Leova, Gheorghe Tofilat din raionul Hâncești și Ivan Sitișco din raionul Căușeni.
Concursul meșterilor populari și al meșteșugarilor i-a avut în calitate de învingători pe: Sergiu Tutunaru (lucrări în lemn) din raionul Edineț – locul întâi; Adrian Onuță (obiecte de lut) din raionul Hâncești – locul doi; locul trei – Maria Vieru din raionul Cimișlia (macrameuri și broderii).

Octavian CÂMPEANU