Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, la Cimișlia

Excelența Sa Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în țara noastră, s-a aflat, la sfârșitul săptămânii precedente, într-o vizită oficială în Cimișlia.
În cadrul deplasării sale în acest oraș din sudul Republicii Moldova, ambasadorul UE a avut o întâlnire cu factori de decizie din aparatul Primăriei locale, cu care a întreținut o discuție. „Eu cred cu sinceritate, a declarat Peter Michalko, că Cimișlia are tot potențialul pentru a se dezvolta din toate punctele de vedere”.
La rândul său, primarul Gheorghe Răileanu l-a informat pe oficialul de la Chișinău că localnicii și-au asumat angajamentul de a transforma Cimișlia într-un oraș european încă acum 11 ani, când, în ajunul Revelionului din 2008, la Bradul de Crăciun, a fost lansată lozinca ce conținea apelul în cauză.
După aceasta, șeful Delegației Uniunii Europene în țara noastră a întreprins călătorii la mai multe obiective de menire economică și social-culturală din localitate.
Astfel, diplomatul, însoțit de către Gheorghe Răileanu, primarul de Cimișlia, și de câțiva oameni de afaceri, s-a plimbat prin centrul orașului, apoi a vizitat Scuarul copilăriei, unde a luat cunoștință de condițiile de odihnă create aici.
La un alt lăcaș din vecinătate, Casa de cultură, Peter Michalko a avut o întâlnire cu cei peste 40 de copii care frecventează Școala de vară organizată aici de către învățătoarea Ana Aramă și a admirat statuile cioplite în lemn de participanții la taberele de creație desfășurate de mai mulți ani în orașul Cimișlia, ele fiind amplasate în curtea laterală a acestui edificiu.

Întâlnirea în plantațiile de vii
Următoarea destinație a fost întreprinderea agricolă condusă de Ion Baban și specializată în producerea, în mod special, a strugurilor și fructelor. Fermierul i-a povestit ambasadorului european că dispune de peste 100 de hectare de viță-de-vie de varietăți de masă, culesul cărora, în special, a soiului „Codreanca”, va începe în zilele ce urmează; că folosește irigarea plantațiilor prin picurare; că dispune de un frigorifer pentru păstrarea strugurilor etc.
În afară de aceasta, a relatat gazda, accentul în ultima perioadă se pune pe cultivarea nucilor, aici existând 60 de hectare ocupate de această cultură, dar și o uscătorie care va permite prelungirea sezonului de activitate agricolă pe parcursul întregii toamne și al începutului de iarnă, el urmând a fi finalizat cu vânzarea miezului de nucă.
Ion Baban și-a exprimat speranța că Uniunea Europeană va acorda o susținere financiară mai mare antreprenorilor agricoli din Republica Moldova. „Am dori să fim subvenționați și noi la fel ca producătorii agricoli din România”, a spus acesta.
Conducătorul delegației UE la Chișinău l-a sfătuit pe interlocutorul său să aplice cu mai multă îndrăzneală la diverse proiecte pe care le implementează Uniunea Europeană în țara noastră, inclusiv în regiunile rurale.

La construcția lacului de acumulare
Excelența Sa Peter Michalko a vizitat, în ziua de vineri, 2 august curent, și șantierul de construcție a lacului de acumulare a apei din apropierea orașului Cimișlia. La fața locului, diplomatul a fost informat de către autorul proiectului, Victor Cervatiuc, inginer-șef la Întreprinderea de Stat „Protecția Solurilor și Atribuții Funciare”, că pământul excavat aici va fi folosit de către o firmă din Turcia la construcția centurii de ocolire a municipiului Comrat în cadrul reabilitării drumului național Chișinău-Giurgiulești, finanțat de către Banca Europeană de Investiții. Drept urmare, se obține o economisire de cel puțin 100 de mii de lei pentru crearea așa-numitului „Iaz al lui Iepure”.
Prima tranșă a acestui proiect prevede ca oglinda lacului să cuprindă, pe seama apelor freatice, a izvoarelor care vor fi desfundate și a apei din râul Cogâlnic, o suprafață de 50 de hectare, pentru ca la etapa finală oglinda lacului să se întindă pe o arie de trei ori mai mare – până la 150 de hectare.

Ce brânză gustoasă!
Ultimul obiectiv vizitat de către oaspetele din capitala Republicii Moldova a fost fabrica de brânzeturi deschisă în această vară la marginea de sud-est a orașului Cimișlia. Gheorghe Guzun, conducătorul acestei întreprinderi, a povestit că au posibilitatea să recepționeze până la șapte tone de lapte de oi și de capre pe parcursul a 24 de ore. Brânza este făcută de către femei cu experiență în acest domeniu, cum ar fi Olga Buțanu, maistru de schimb la fosta fabrică de produse lactate din orașul Cimișlia, Feodosia Garaba din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, etc. Producția este foarte bună, aceasta fiind apreciată și de Peter Michalko, care a exclamat, după ce a fost servit: „Ce brânză gustoasă!”. Aceasta este comercializată în majoritatea supermarketurilor din municipiul Chișinău.
Și pe acest producător agricol ambasadorul l-a sfătuit să aplice un proiect de subvenționare a activității cotidiene în cadrul unui program de susținere de către Uniunea Europeană a dezvoltării rurale în regiunile țării noastre.
Tot aici se afla și Pavel Prisăcaru, președintele Asociației crescătorilor de ovine și caprine din raionul Cimișlia, care i-a făcut o invitație lui Peter Michalko la ediția ordinară, din luna noiembrie anul curent, a Iarmarocului internațional „Mioriță laie, bucălaie”, la care se așteaptă participarea delegațiilor mai multor țări din Europa și Asia.
La sfârșitul deplasării sale în orașul Cimișlia, conducătorul Delegației UE în Republica Moldova a oferit un interviu presei regionale, pe care îl publicăm în acest număr.
Ion CIUMEICĂ