Rezultatele secerișului în raionul Căușeni

Conform datelor operative, spre sfârșitul lunii precedente, în raionul Căușeni, recoltarea culturilor din prima grupă a fost practic finalizată pe toate suprafețele însămânțate.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Raional Căușeni, în total, recolta a fost strânsă de pe 19297 de hectare ocupate cu grâu de toamnă, 56 de hectare de grâu de primăvară, 1974 de hectare de orz de toamnă, 149 de hectare de orz de primăvară, 827 de hectare de mazăre, 1210 hectare de rapiță, 63 de hectare de ovăz, suprafața totală de culturi cerealiere fiind de 23576 ha.
Recolta medie pe raion la plantele din prima grupă a constituit 2,58 tone la hectar. Pe culturi aparte, grâul de toamnă a dat câte 2,63 t/ha, grâul de primăvară – câte 2,38 t/ha, orzul de toamnă – câte 2,54 t/ha, orzul de primăvară – câte 2,65 t/ha, mazărea – câte 2,02 t/ha, rapița – câte 2,24 t/ha, ovăzul – câte 1,52 t/ha.
Rezultate mai mari de 3,5 tone la hectar au obținut societățile cu răspundere limitată „Bun Augur”, „Obrii”, „Postprodagro”, „Danoi Alex”, „Solgon”, „Silvita – Doi”, „Bisai –Prim”, Cooperativa de producere „Munteni Agro”.
Se cere menționat faptul că primele în raion au încheiat recoltarea Societățile cu răspundere limitată „Catagropro”, „Triticalex”, „Bogatmos”, „Postprodagro”.
Datorită faptului că agenții economici au reușit în ultimii ani să-și modernizeze parcul de combine, recoltarea a decurs conform graficului.
Potrivit sursei citate, secerișul din 2019 a decurs fără accidente și incendii.
Ion CIUMEICĂ