Comemorarea, la Cimișlia, a eroilor căzuți în războiul de la Nistru

În cadrul unui miting festiv, organizat, duminica trecută, în orașul Cimișlia, au fost comemorate persoanele căzute cu moarte de erou în războiul pornit de către Federația Rusă contra Republicii Moldova acum 27 de ani.

Evenimentul a început cu onorarea Tricolorului prin intonarea Imnului de Stat al țării noastre și a continuat cu oficierea unui Tedeum de către preoții Nicolae Cristov, parohul Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, și Mihail Balaban, parohul Bisericii ortodoxe în curs de construcție „Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruințe”, ambele instituții de cult fiind din orașul Cimișlia.
Pe parcursul slujbei religioase, au fost pomeniți toți cei zece locuitori ai acestui raion care au fost omorâți în acel război și numele cărora sunt incrustate pe piatra funerară din piața Sfânta Maria din Cimișlia.
În continuare, moderatorul manifestării, Ion Tașcă, participant la războiul moldo-rus din 1992, a oferit cuvântul mai multor vorbitori.
Printre aceștia a fost și viceprim-ministrul Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, care a declarat următoarele: „Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru ca această societate să nu mai fie atât de dezbinată”.
Demnitarul de la Chișinău a îndemnat asistența să dea dovadă de unitate națională și să contribuie plenar la soluționarea problemelor grave cu care se confruntă populația noastră.
Pentru aceasta a pledat în discursul său și primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, veteran al războiului de la Nistru.
Colonelul în rezervă Anatol Caraman, președintele Asociației naționale „Tiras-Tighina” a participanților la conflictul armat de acum 27 de ani, a adus plecăciuni și recunoștință rudelor celor căzuți din partea combatanților de la Ungheni, Ștefan Vodă, Orhei, Florești, Chișinău și din alte localități din țară.
„Drumul nostru a fost clar stabilit de la începutul mișcării de eliberare națională, a spus el, drum care începe la Chișinău, continuă la București și se termină la Bruxelles”.
În fața celor prezenți au mai luat cuvântul Gheorghe Dones, șeful Centrului militar teritorial Cimișlia, și Sergiu Prisăcaru, președintele organizației raionale a Asociației naționale „Tiras-Tighina”.
În memoria celor decedați pe malurile Nistrului a fost anunțat un moment de reculegere, s-au tras trei salve din arme.
Unui grup de veterani de război i-au fost înmânate distincțiile militare „Vulturul de Aur” și „Crucea pentru Merit”, precum și diplomele „Sabia Dreptății”.
De ultima distincție au beneficiat și Nina Nenescu, profesoară de limba și literatura română la Liceul teoretic „Mihai Eminescu”, elevele Valeria Mogîldea, Gemilea Popescu și Milena Grîu, care, împreună cu învățătoarea Ana Aramă, au prezentat un moment literar-muzical.
La sfârșitul mitingului, s-au depus coroane și flori la lespedea eroilor din diferite localități ale raionului Cimișlia căzuți pe câmpurile de luptă în primăvara și vara anului 1992, după care a avut loc o masă de pomenire a eroilor.

Ion CIUMEICĂ