Stare de alertă la Cahul: s-au intensificat controalele la magazinele care comercializează carne de porc

Nicolae Dandiș, primar de Cahul, a făcut declarații privind situația în care s-a ajuns în acest oraș ca urmare a înregistrării unui caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană (PPA) la o fermă de animale din raza municipiului.

Poziția autorităților publice locale
„Primăria oferă toate materialele, încercăm să ne organizăm operativ, astfel ca să fie create aceste posturi, dar sunt intensificate și controalele în raza localității, la magazinele care comercializează carne de porc, pentru a ne asigura că nu nimerește carnea pe rafturile magazinelor”, a declarat Nicolae Dandiș pentru www.ziuadeazi.md.
Totodată, primarul a menționat că posturile sunt instalate pentru 60 de zile, așa cum prevede legislația națională, iar în cazul în care vor fi lichidate anumite focare, se va reveni asupra acestei decizii.
Potrivit sursei citate, toate aceste măsuri sunt realizate pentru ca virusul să nu afecteze și alți crescători de animale, pentru unii aceasta fiind singura sursă de existență.
„Îndemnăm oamenii să înregistreze animalele la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, pentru ca, în cazul în care vor fi afectați de această afecțiune, să poată fi evaluate pagubele și să fie despăgubiți acești cetățeni”, a punctat Nicolae Dandiș.
Reamintim că 11 porci au murit la o fermă de la marginea municipiului Cahul. Animalele au fost incinerate, iar acum comisia excepțională ia măsuri de prevenire a răspândirii focarului.
Un antreprenor a alertat, săptămâna trecută, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) după ce un porc a murit la ferma sa, iar ulterior au mai pierit alți zece. Acesta deținea peste 90 de animale, iar ANSA a dispus ca acestea să fie imediat nimicite, pentru a nu se răspândi focarul.
După cum se știe, un caz de pestă porcină a fost depistat în luna iulie și în comuna Manta din raionul Cahul.

Informații care confirmă pesta porcină africană
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a confirmat, luni, 29 iulie, un caz de pestă porcină africană la porci domestici în raionul Nisporeni, localitatea Milești, si două cazuri în raionul Cahul.
Potrivit unui comunicat al Direcției sănătate și bunăstarea animală din cadrul ANSA, au fost convocate ședințele comisiilor pentru situații excepționale de la Cahul și Nisporeni, la care au fost aprobate planuri complexe de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane, în baza cărora au trasate acțiuni concrete de combatere a unor boli la animale, precum și fixate măsuri de profilaxie, combatere si eradicare a pestei porcine africane.
Pentru moment, sunt în plină desfășurare activități de lichidare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și a specialiștilor de la ANSA. În raza focarelor au fost stabilite zonele de protecție și zonele de supraveghere, unde se efectuează mai multe proceduri pe porcii domestici, are loc controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.
Toți proprietarii, la care porcinele au fost nimicite în scopul eradicării focarului de PPA vor fi despăgubiți, conform legislației in vigoare.
La ora actuală, pe teritoriul Republicii Moldova există trei focare de pestă porcină africană la animale domestice (municipiul Cahul și satul Manta din același raion, precum și localitatea Milești din raionul Nisporeni) și un focar de această boală la mistreți în zona de frontieră, la 2,7 km de orașul Lipcani din raionul Briceni și la 239 de metri de la Prut.
ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.
Totodată, Agenția solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine, pentru a evita extinderea peste porcine în Republica Moldova. Astfel de produse vor fi confiscate și distruse, din cauza riscului pe care îl reprezintă.
Ion CIUMEICĂ