Campania Națională DAR, lansată și în raionul Cimișlia

După ce, la 23 iulie, la Cahul a fost lansată Campania Națională – Dialog Agricol Regional (DAR), în cadrul Proiectului ,,Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova”, (vezi pagina 2 a publicației noastre din numărul precedent), la mijlocul săptămânii trecute același lucru s-a întâmplat și la Cimișlia.

Amintim cititorilor noștri că această campanie de nivel național este organizată de către Asociația oamenilor de afaceri moldoveni de pretutindeni (AOAMP) în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România.
În debutul evenimentului, celor prezenți li s-a adresat cu un mesaj de salut Vasile Melente, vicepreședinte al raionului Cimișlia.
Potrivit unui comunicat publicat în pagina electronica oficială a Consiliului Raional Cimișlia, agenda evenimentului de aici a fost axată pe două componente:
Expertiză și dialog pe subiecte de interes comun (potențialul de export al sectorului agroalimentar; managementul lanțului valoric agroalimentar; oportunități de finanțare din fonduri naționale și europene; agricultura ecologică – potențial neexploatat în Republica Moldova).
Abordarea necesităților și oportunităților investiționale regionale B2B și public-private.
Luând cuvântul în fața celor prezenți la lansarea Campaniei Naționale DAR, Alexei Repede, președintele AOAMP, a declarat: „Problemele sectorului agroalimentar și ale antreprenorilor agricoli din Republica Moldova sunt numeroase și încă rămân nesoluționate. Realitățile sectoriale agroalimentare necesită a fi abordate la nivel regional, împreună cu toți reprezentanții și responsabilii mediului agroalimentar. Antreprenorii agricoli trebuie să devină prioritatea numărul unu în implementarea acțiunilor și politicilor de dezvoltare. Iar identificarea soluțiilor pentru barierele care împiedică creșterea antreprenoriatului agroalimentar trebuie realizată doar împreună și în comunicare directă cu fermierii, cu toți producătorii agricoli”.
Conducătorul Asociației oamenilor de afaceri moldoveni de pretutindeni a invitat la un dialog public–privat–asociativ pe toți cei care acordă prioritate dezvoltării agriculturii și produsului agroalimentar autohton din țara noastră.
„DAR – Dialog Agricol Regional este despre și pentru agricultura, agricultorul și produsul agroalimentar din Republica Moldova”, a accentuat Alexei Repede.
Vladimir Zamfirov, șeful Direcției agricultură și industria prelucrătoare din cadrul Consiliului Raional Cimișlia, și-a exprimat speranța și convingerea că proiectul în cauză va găsi o susținere largă în rândurile angajaților din domeniul agrar, iar implementarea lui va contribui la îmbunătățirea vieții populației de la sate și orașe.
Ședința de la Cimișlia a avut drept scop facilitarea transferului de know-how și crearea de conexiuni pentru parteneriatele publice–private, precum și pentru antreprenorii agricoli din cele două state vecine, în vederea valorificării oportunităților de investiții în această ramură importantă a economiei naționale.
Proiectul „Parteneriatul pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova” prevede organizarea, până la 9 august curent, a 11 activități regionale de acest fel. Pe lângă cele două organizate deja la Cahul și Cimișlia, în regiunea de sud a Republicii Moldova se mai planifică desfășurarea unui asemenea eveniment la Căușeni.

Ion CIUMEICĂ