Prima linie de calibrare a cireşelor în țara noastră a fost instalată la Olăneşti, Ştefan Vodă

Prima linie de calibrare a cireșelor din Republica Moldova a fost instalată în cadrul unei companii din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. Investiția este de cca 2,5 milioane de lei și a fost posibilă unei susţineri financiare din partea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin proiectul „Agricultura Performantă”, transmite MOLDPRES.

Noul echipament permite calibrarea cireșelor, în funcție de diametrul acestora și separarea buchetelor de cireșe. Acest fapt asigură livrarea fructelor sortate pe mărimi, conform cerințelor pieței și cumpărătorilor, contribuind astfel la majorarea prețului de vânzare cu circa 15%.
În anul 2018, întreprinderea din Olăneşti a produs aproximativ 200 de tone de cireșe, iar până în 2020 prognozează o recoltă de până la 380 de tone de cireșe de calitate. Procurarea liniei de calibrare a fost determinată de necesitatea de a se alinia la cerințele europene de calitate. Totodată, aceasta le va permite producătorilor să fie competitivi pe piața externă, precum si să identifice noi piețe de desfacere.
Potrivit lui Ion Tulei, directorul Farm-Prod SRL din Olăneşti, mare parte din producătorii de cireșe din statele cu o agricultură avansată dispun de linii de calibrare și clasificare în funcție de diametru, masă sau culoare. Farm Prod SRL este prima companie din Republica Moldova care a instalat această linie. „Din acest an am început să vindem pentru export cireșele sortate după calibru. În ladă nu avem diferențieri mai mari de 2 mm, sunt lăzi în care avem 26-28 mm și 28-30 mm. Este un standard nou pentru noi și deja avem solicitări de vânzare pe piețele din Germania și Cehia”, a explicat Ion Tulei.
La rândul său, specialistul USAID/APM pentru siguranța alimentelor și post-recoltare, Andrei Cumpanici, a subliniat importanța recoltării calitative a cireșelor. „Cireşele sunt fructe care se recoltează la etapa de maturare deplină, atunci când culoarea lor atinge caracteristica soiului respectiv, adică nu pot fi nici mai deschise nici mai închise. Trebuie să menționăm că o etapă optimă de recoltare permite păstrarea lor prin diferite tehnologii până la 60 de zile”, a precizat reprezentantul USAID.
Sectorul autohton de producere a cireșelor se confruntă cu mai multe probleme ce țin de selectarea soiurilor, tehnologii de producere, protecția și echipamentele de calibrare, ceea ce reduce din competitivitatea produsului pe piețele externe. Astfel, în 2015-2017, toate cireșele moldovenești au fost exportate fie către Rusia, fie către Belarus. Asta în timp ce pe pieţele UE ar putea fi obţinute prețuri mai bune, dacă ar fi îndeplinite cerințele cumpărătorilor privind calibrarea fructelor.
Conform datelor oficiale, în ultimii ani, investițiile în plantarea soiurilor noi și a tehnologiilor moderne de producere a cireșelor au fost în creștere în țara noastră. În perioada 2016 – 2018, în Republica Moldova au fost plantate anual circa 300 ha de livezi noi de cireș. În 2017, erau pe rod 3 500 ha de livezi de cireș.