Festivalul–concurs național „Bate doba, lăutare”

Ediția a doua a Festivalului-concurs național al interpreților la toba tradițională „Bate doba, lăutare!”, care a avut loc în satul Sadaclia din raionul Basarabeasca, a întrunit o serie de artiști din diferite colțuri ale Republicii Moldova.

Tobarii, mai mult de 10 la număr, și-au demonstrat măiestria în aplauzele câtorva sute de spectatori, iar cei mai talentați dintre ei s-au ales cu premii.
Printre laureați a fost, bunăoară, și Cătălin Stancu, în vârstă de 14 ani, de la Hâncești, cel mai mic participant, care a ocupat locul doi. Dar au fost și toboșari în vârstă, virtuozi.
Evenimentul, ne informează Ion Domenco, specialist pentru relațiile cu publicul la Consiliul Raional Cantemir, a demarat cu evoluarea impecabilă a tânărului lăutar Liviu Banaru de la Haragâș, localitate din acest raion, deținător al Trofeului Festivalului la ediția inaugurală a manifestării culturale în cauză.
În anul curent, în opinia juriului, cel mai bine a evoluat Marcel Neagu din satul Manta, raionul Cahul, căruia i-a și fost înmânat Premiul Mare.
„Dacă nu ştii a bate toba, degeaba mai poţi să cânţi la alte instrumente”, a spus Iurie Tabac, originar din Badicul Moldovenesc, Cahul, actualmente locuitor al satului Ciobalaccia din raionul Cantemir, care s-a situat pe locul întâi.
„La nunţi, bineînțeles, mă duceam cu toba. Acesta este instrumentul care nu trebuie să lipsească”, a menţionat un alt participant, Grigore Boca, tot din Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, deținătorul locului trei.
Printre laureații festivalului-concurs s-a numărat și unul dintre frații distinsului lăutar Nicolae Botgros, Gheorghe Botgros, care în prezent activează în municipiul Bălți.
Muzica de petrecere prezentată de Orchestra de muzică populară „Doina Prutului”, condusă de Veaceslav Bîrcă din orașul Cantemir, dar și evoluarea unor soliști precum Diamanta Paterău, Isidor Glib, Luciana Spînu, Gheorghe Nichiforeac, Irina Bîrcă, Sergiu Zacon, a înviorat spectatorii, care nu au mai putut ședea pe scaune, fredonând melodiile îndrăgite și încingându-se în hore săltărețe.
Festivalul-concurs național al interpreților la toba tradițională „Bate doba, lăutare” a fost organizat, pentru al doilea an, la Sadaclia, de către Centrul National de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Consiliul Raional Basarabeasca şi autoritățile publice din localitate. Scopul evenimentului este de a descoperi noi talente, a promova măiestria interpretativă a lăutarilor-instrumentiști.
„Ediția din anul trecut mi s-a întipărit prin faptul că erau mulți spectatori în sală care doreau să iasă în scenă şi să ne prezinte cât de bine ştiu să bată toba. Și nu pur şi simplu, dar într-un stil lăutăresc. Așa a fost și în anul curent”, a afirmat Diana Dicusarî, directoarea CNCPPCI.
Artiştii care au participat la festival au fost aleşi în cadrul unei preselecţii. Celor mai buni dintre li s-au acordat diplome și premii băneşti.

Ion CIUMEICĂ