Descoperiri arheologice importante la Cimișlia

Arheologii din Republica Moldova se află în pragul unor noi descoperiri de o reală importanță istorică. Este vorba de o movilă funerară, în care sunt 14 morminte, multe dintre care au o vechime de peste patru mii de ani.

Tumulul (movila funerară) a fost descoperit în urma unor săpături efectuate de specialiştii Agenţiei Naţionale Arheologice, pe șoseaua Cimişlia – Porumbrei, care se află acum în proces de reabilitare.
În una din zile i-am găsit pe arheologi în timp ce săpau la un mormânt care datează din perioada timpurie a Epocii Fierului.
Iată ce a declarat presei Sergiu Popovici, director adjunct al Agenției Naționale Arheologice, pe care l-am găsit la fața locului: „Avem unele presupuneri că această poziţie a defunctului din mormântul în cauză ar imita poziţia fătului în burta mamei. În general, toată movila parcă ar imita burta mamei. Acesta este un complex funerar mai deosebit. Am dezgropat oasele unui defunct în poziţie chircită pe partea dreaptă. Avem descoperite patru vase ceramice, un cuţit din bronz, dar şi oase de animale”.
În ajutorul arheologilor au venit şi angajații firmei de construcție din Turcia, care sunt antrenați la reabilitarea drumului național M3 Chișinău-Giurgiulești, pe sectorul Cimişlia – Porumbrei. Aceștia urmează să efectueze lucrări pe o porțiune de 18 km, dar când au ajuns la kilometrul 5, lucrările au fost stopate, fiindcă au fost descoperite acolo complexe funerare, tumuli cu o vechime de peste patru milenii.
„Reprezentanţii Agenţiei Naționale Arheologice au venit la mine şi mi-au spus să nu intervenim pe această porţiune de drum, pentru că trebuie să facă niște verificări şi să efectueze săpături, a spus Kenan Kose, manager de proiect al companiei „Evrascon”, care este antrenată la reabilitarea acestui traseu. Totodată, au solicitat să-i ajutăm cu utilaj, iar noi le-am oferit tot de ce au nevoie”.
Arheologii mai sunt ajutaţi şi de câţiva voluntari din oraşul Cimişlia, care sunt pasionaţi de domeniul în cauză. Aceştia au început să facă săpături şi într-un mormânt alăturat.
„Aici avem un mormânt de mai mici dimensiuni, zice una dintre voluntare, Maria Plop. După cum putem vedea, aici poziţia cadavrului găsit e alta, faţă de celălalt mormânt. Înseamnă că poziţia lui socială era mai mică. Poziţia spune mult despre perioada din care ar putea fi, aici vedem o poziţie dreaptă, stă întins, cumva era mai sărac, probabil”.
Osemintele sunt expediate la Chişinău, pentru o expertiză științifică, iar ulterior, împreună cu alte obiecte găsite în urma săpăturilor arheologice, ele vor fi expuse la Muzeul raional de istorie, etnografie și artă din orașul Cimişlia.
Alexandru Bulat, directorul instituției în cauză, nu fără mândrie în glas, ne-a comunicat că arheologii au mai oferit în dar muzeului de la Cimișlia exponate cu o vechime și mai mare – de peste șase mii de ani, descoperite, de asemenea, în urma unor săpături pe teritoriul acestui raion.
Se consideră că mormintele depistate recent în apropierea orașului Cimișlia ar aparține unor comunități de păstori care au locuit aici, în lunca râului Cogâlnic.
Iar prezența lor nu este una întâmplătoare, întrucât în valea Cogâlnicului existau condiții prielnice de trai, mai ales în ceea ce privește activitatea economică din acea perioadă, legată în mod special de păscutul vitelor.
Ultima dată în ţară noastră au fost găsite oseminte din Epoca Fierului acum aproape 20 de ani.

Ion CIUMEICĂ