Ziua Dunării, sărbătorită la Giurgiulești

Sâmbătă, 29 iunie 2019, în scuarul din centrul comunei Giurgiulești, raionul Cahul, a fost organizat un eveniment public pentru a marca Ziua Dunării. Un program de activități informative și culturale, expoziții în aer liber au avut scopul de a prezenta proiectele finanțate din programe internaționale destinate macroregiunii Dunării, dar și de a atrage atenția opiniei publice asupra necesității protejării bazinului acestui fluviu şi de a reliefa îndatoririle şi responsabilitățile în vederea prevenirii poluării apelor cu substanțe periculoase mediului şi sănătății populației.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, primăria satului Giurgiulești, compania Danube Logistics și proiectul „Inițiativa pentru Apă a Uniunii Europene (EUWI+)”.
La sărbătoarea consacrată Zilei Dunării au participat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, împreună cu ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, reprezentanți ai Agenției „Apele Moldovei”, ai Agenției de Mediu, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ai autorităților publice locale, ai societății civile, precum și localnici.
În mesajul adresat celor prezenți, Georgeta Mincu a vorbit despre importanța protecției resurselor naturale, despre suportul partenerilor de dezvoltare în domeniu, și a subliniat: „Apa este cea de-a doua resursă naturală importantă de pe planetă. Fără apă nu supraviețuiește nimeni și nimic. Este important ca noi, oamenii, cei mai mari utilizatori de apă de pe planetă, să exploatăm și să utilizăm rațional, dar mai ales să depunem eforturi pentru a proteja resursele de apă. Să creăm și să implementăm un management eficient al deșeurilor, să construim rețele de canalizare și stații de epurare, să dezvoltăm sisteme de monitorizare a calității mediului, să dăm dovadă de responsabilitate față de mediu și societate. Pentru acestea, trebuie să muncim zi de zi împreună. Mulțumim partenerilor de dezvoltare, pentru că ne ajută să aducem standardele europene de calitate la noi în țară”.
În același context, Peter Michalko a menționat: „Vin turiști din alte ţări riverane la Dunăre, iar odată cu aceasta se dezvoltă economia locală, este bine şi că fluxul produselor importate şi exportate este posibil prin portul Giurgiuleşti, astfel existând conexiunea cu transportul maritim şi fluvial din Europa”.
Ziua Dunării este marcată anual pe 29 iunie, începând cu anul 2004, când statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia şi Ucraina), precum şi Comisia Europeană, au semnat la Sofia (Bulgaria) Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a Dunării.
Republica Moldova a ratificat această convenţie prin Hotărârea Parlamentului nr. 323 din 17 martie 1999.
În total, 19 țări din bazinul hidrografic al fluviului sărbătoresc Ziua Dunării, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie privitor la importanța acestui râu pentru dezvoltarea social-economică a macroregiunii și necesitatea protecției acestuia.

Ion CIUMEICĂ