Ștefan cel Mare și Sfânt, comemorat în sudul țării

La 2 iulie 2019 s-au împlinit 515 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Cu această ocazie, în mai multe localități din regiunea de sud a Republicii Moldova au avut loc manifestări de comemorare a celui mai mare roman al tuturor timpurilor, precum a fost recunoscut Ștefan cel Mare și Sfânt în urma unui sondaj organizat la nivel mondial.
Astfel, în raionul care-i poartă numele cu demnitate, la Ștefan Vodă, memoria domnitorului Moldovei a fost cinstită prin depuneri de flori la monumental acestuia din centrul raional.
La eveniment au participat Iurie Moiseev, preşedintele raionului, Vasile Gherman şi Alexandru Pavlicenco, vicepreşedinţi ai raionului, Alexandru Baluţa, şef interimar al oficiului teritorial Căuşeni al Cancelariei de Stat, funcţionari publici din cadrul direcţiilor raionale şi serviciilor desconcentrate în teritoriu, alte persoane.
Artiștii amatori de la Casa de cultură din orașul Ștefan Vodă au venit cu un omagiu muzical.
Depuneri de flori au avut loc în dimineața zilei de 2 iulie și la statuia domnitorului din orașul Cimișlia, la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Leova.
Un spectacol literar pe aceeași temă s-a desfășurat la Biblioteca publică orășenească de la Cantemir.
În cadrul acestor activități, s-a menționat că Ștefan cel Mare și Sfânt este un simbol, o stare de spirit, care ne îndeamnă să luptăm pentru a ne apăra identitatea de neam.
Spiritul lui Ștefan cel Mare și Sfânt îl simțim atunci când ne aflăm în fața monumentului sau a icoanei lui, insuflându-ne aceeași dragoste de țară și de credința strămoșească.
Îl simțim alături de noi la bucurii și, mai ales, la durere, în vreme de năvălire a necazurilor asupra noastră.
Ion CIUMEICĂ