Proiectul pentru promovarea afacerilor și a investițiilor, pe ultima sută de metri

Vineri, 28 iunie, în incinta Consiliului Raional Cimișlia s-a desfășurat cea de a cincea ședință a Comitetului Director al proiectului „Poarta de Sud a Moldovei, deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor”.

La ședință au participat: Iva Stamenova și Boris Filipov, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova; Diana Nastas și Lilian Danilov, angajați ai secretariatului Inițiativei „Primari pentru Creștere Economică” (M4EG); membri ai Comitetului Director al proiectului nominalizat din partea celor trei parteneri responsabili pentru implementarea lui – Petru Gurgurov, director general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Maria Culeșov, directoare a Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, și Olga Gorban, șefa Direcției finanțe a Consiliului Raional Cimișlia; membrii echipei de realizare a proiectului „Poarta de Sud a Moldovei, deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor”.
Subiectele incluse în agenda ședinței au vizat prezentarea activităților efectuate și a rezultatelor obținute în implementarea proiectului în perioada aprilie – iunie 2019, precum și activitățile planificate pentru ultimul trimestru al realizării acestuia, deoarece rolul Comitetului Director constă în implicarea membrilor echipei în luarea deciziilor, precum și în supravegherea progresului proiectului la fiecare trei luni.
S-a menționat că în mare parte activitățile din cadrul proiectului sunt implementate în termenele stabilite.
Bunăoară, au fost prezentate primul raport intermediar narativ și raportul financiar pentru perioada aprilie 2018 – martie 2019.
La Căușeni, a fost organizat evenimentul public cu tema „Deschiderea centrelor de sprijin pentru afaceri”.
S-au desfășurat activități publice de prezentare a profilurilor investiționale la Taraclia, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Cantemir și Cahul.
A fost elaborat Catalogul Investițional, coordonat cu membrii grupului de lucru regional și aprobat de directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Sud .
S-a elaborat un manual operațional privind oferirea serviciilor de consultanță de către cele opt centre de sprijin pentru afaceri.
A fost elaborată metodologia de instruire a 288 de viitori antreprenori din cadrul întreprinderilor mici și mijlocii.
În ultimul trimestru din perioada de implementare a proiectului „Poarta de Sud a Moldovei, deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor” se planifică organizarea Forumului Investițional.
În cadrul acestui eveniment de anvergură va avea loc prezentarea Portalului de Investiții, a Ofertelor Investiționale, a Profilurilor Investiționale, a Catalogului Investițional – toate aceste produse fiind elaborate în cadrul proiectului în cauză.
ODIMM va elabora și va asigura plasarea online pe pagina web a bazei de date RROCA, va finisa Planul de Dezvoltare Strategică RROCA și sistemul de monitorizare.
Tot Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii va organiza o sesiune de instruire a formatorilor celor opt centre de consultanță deschise în cadrul proiectului, vor fi desfășurate seminare cu 288 de persoane din cadrul IMM-urilor, viitori antreprenori.
Amintim cititorilor că proiectul „Poarta de Sud a Moldovei, deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor” a fost lansat în primăvara lui 2018 și va dura până în toamna anului curent.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Inițiativei „Primari pentru creștere economică”, fiind implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu ODIMM și cu ADR Sud.

Ion CIUMEICĂ