Experiența lituanienilor, studiată de antreprenorii din Republica Moldova

Rețeaua de Transfer Tehnologic a Moldovei, partener în cadrul proiectului Enterprise Europe Network (EEN), împreună cu Centrul de Inovare din Lituania, au organizat, în capitala țării noastre, în municipiul Soroca și în orașul Cimișlia, trei ateliere de lucru cu genericul „Participarea tinerilor la dezvoltarea rurală. Posibilități de export în cadrul proiectului EEN”.

Seminarul de la Cimișlia a întrunit reprezentanți ai mediului antreprenorial, membri ai organizațiilor de suport în afaceri, colaboratori ai instituțiilor de cercetare și tineri antreprenori nu numai din acest raion, ci din majoritatea unităților teritorial-administrative din raza de activitate a Agenției de Dezvoltare Regională Sud: Cahul, Căușeni, Ștefan Vodă, Taraclia.
Experții lituanieni Sigitas Besagirskas și Daiva Besagirskaite au discutat cu cei prezenți diverse teme: posibilitățile de export în cadrul proiectului Entreprise Europe Network; implicarea tinerilor în afaceri și dezvoltarea rurală; tendințele globale ale dezvoltării tehnologiilor în agricultură până în anul 2030; digitizarea în industrie; cele mai bune practici privind instrumentele de sprijin ale afacerilor în Lituania și oportunitățile existente pentru companiile din Republica Moldova; aplicarea inovațiilor ca principală cale spre succes!
Iar Arturas Jakubavicius, șef al Departamentului pentru servicii de suport în inovare în cadrul Centrului Lituanian de Inovare, și-a împărtășit experiența în domeniu cu toți cei prezenți și s-a declarat deschis pentru colaborare, susținere și ghidare a tinerilor interesați.
Atelierul a fost binevenit pentru oamenii de afaceri din regiunea de sud a țării noastre, care s-au arătat dispuși că coopereze cu experții lituanieni în scopul extinderii activităților de antreprenoriat.
Ion CIUMEICĂ