Excursie în România a elevilor și profesorilor din regiunea găgăuză

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” (IEH)pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud, au derulat proiectul „Excursie tematică pentru profesori și elevi români din Republica Moldova, în special din regiunea UTA Găgăuzia”, în județele Suceava și Iași, în perioada 21-23 iunie 2019.

În prima zi a excursiei profesorii și elevii români din Republica Moldova, regiunea UTA Găgăuzia, au vizitat Muzeul Mănăstirii Cămărzani, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și Cetatea Sucevei, se arată într-un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.
A doua zi a excursiei tematice în România a reprezentat o adevărată incursiune în istorie, în care elevi și profesori din UTA Găgăuzia (Republica Moldova) au descoperit, cu bucurie în suflete, elemente-simbol ale identității și spiritualității naționale românești: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Chilia lui Daniil Sihastrul, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirile Sucevița și Moldovița.
La Putna participanții au admirat întregul ansamblu al mănăstirii, muzeul și mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și bustul Luceafărului poeziei românești – Mihai Eminescu, amplasat la intrare, în curtea complexului monahal.
Toate aceste locuri sfinte, la care oaspeții din Comrat au poposit pentru reculegere și bogăție spirituală, reprezintă repere fundamentale ale creștinismului ortodox românesc, cu profundă însemnătate istorică, religioasă și arhitecturală.

Ion CIUMEICĂ