De ce femeile trebuie să se implice în viața poltică și cea socială?

Recent, la Cahul a avut loc un seminar pentru femeile din acest raion cu tema “Sporirea calității alegătoarelor prin abordarea diverselor probleme la întâlnirile cu candidații/ele la alegerile locale – 2019”.

Seminarul a fost organizat de Clubul Politic al Femeilor (CPF) 50/50, filiala Cahul., transmite ziuadeazi.md.
Prin simularea, exersarea întâlnirilor cu eventualii candidați la scrutinujl din toamna acestui a, participantele la instruire au dezvoltat abilitatea de a identifica, formula și aborda probleme concrete, necesare de expus viitorilor candidați/te.
„Am înțeles ce rol poate să îndeplinească un bărbat, o femeie, copiii, am înțeles că femeile au drepturi egale cu bărbații și pot lucra în toate posturile publice și pot reuși oriunde ” ne-a declarat Claudia Cioban, locuitoare a satului. Alexandru Ioan Cuza.
Multe femei au menționat momentul de conștientizare a propriei valori, al identificării de resurse proprii, al necesității de a se asocia în jurul soluționării problemelor, devenind ele însele parte și agente ale transformărilor.
„Întorcându-mă în localitate, voi încerca să aplic în practică lucrurile învățate. În curând vor fi alegerile locale. Eu voi încuraja cât mai multe femei să candideze, să ajungă în consiliul local, dar și în funcția de primară”, ne-a comunicat Ecaterina Cașuneanu din satul Ursoaia.
În cadrul seminarului au fost scoase în evidență exemple concrete de acțiune și implicare în rezolvarea problemelor din partea participantelor, cum ar fi Ina Gâscă de la Manta. Dumneaei a fost prezentată ca model de acțiune în cazul când ajungi să fii șomeră: a construit o seră și a pus baza unei afaceri mici de cultivare a plantelor de cameră și de grădină.
Precizăm că CPF 50/50, în colaborare cu lidere locale din 15 raioane, au organizat seminare în tot atâtea centre locative din republică, inclusiv la Cahul, Cimișlia, Ștefan Vodă și Vulcănești.

Ion CIUMEICĂ