Descoperire arheologică importantă la Cazaclia

Centrul de cercetări ştiinţifice din  unitatea  teritorial-autonomă  (UTA)  Gagauz-Yeri şi Institutul pentru patrimoniu cultural din Republica Moldova au efectuat primele săpături în zona satului Cazaclia, unde au fost descoperite mai multe exemplare arheologice.

Acestea fac parte din perioada medievală, din timpurile stăpânirii stepei Bugeacului de către hanul Nogai, comunică  portalul  de  știri  gagauzinfo.md.

„Este vorba de o comunitate de pe vremea lui Nogai, mai bine zis de un aşa-numit cimitir medieval care a fost descoperit încă în anul 2005. Acesta este situat în partea de nord-est a satului Cazaclia, la 20 de metri de traseul Cazaclia – Ceadâr-Lunga, pe un deal nu departe de actualul cimitir”, a povestit Irina Constantinova, director interimar al Centrului de cercetări ştiinţifice din UTA Gagauz-Yeri.

Potrivit sursei citate, locaşul necesită investigaţii arheologice operative, deoarece poate fi distrus de lucrările de extracţii de argilă ce se desfăşoară în apropiere, precum şi de fenomenele meteorologice.

„Am desfundat un teren de 80 de metri pătraţi. În primul rând, am cercetat mormintele care deja sunt în stare de distrugere. În ultimele două săptămâni, am studiat 17 morminte de nomazi de pe vremea hanului Nogai. Mormintele, atât ale adulţilor, precum şi ale copiilor, reprezintă nişte construcţii complexe, de formă dreptunghiulară, cu scări şi diverse anexe”, a explicat Irina Constantinova.

Cercetătorii au observat că mormintele formează un şir, de la est la vest, fără a conţine alte obiecte, cu excepţia unui ineluş din bronz, găsit în mormântul unui copil.

Elementele funerare descoperite, precum şi materialul antropologic găsit, vor permite savanţilor să vină cu mai multe detalii asupra perioadei lui Nogai în sudul Republicii Moldova.

Săpăturile din preajma localităţii Cazaclia vor continua în următoarele două luni, iar în iulie aici este aşteptat un grup de arheologi din Sankt Petersburg (Rusia), care va studia fragmentele găsite.

Conform mai multor surse istorice, timp de câteva decenii, la sfârşitul secolului XIII, oraşul Isaccea din nordul Dobrogei (România) a fost capitala unui puternic stat al tătarilor. A fost condus de unul dintre cei mai mari generali ai Hoardei de Aur, Nogai (Noghay, Nokhai), supranumit „făcătorul de hani”, care a fost conducătorul din umbră al acestei mari forţe ce a îngrozit Europa în acele timpuri. Se  mai  afirmă  că  Nogai  a  fost  stră-strănepotul celebrului Ginghis Han.

Ion  CIUMEICĂ