Ziua eroilor, sărbătorită la cimitirul de la Țiganca, raionul Cantemir

Sărbătoarea naţională a poporului român, Ziua Eroilor, marcată în memoria celor căzuţi pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea ţării şi întregirea neamului, a fost celebrată, la Cimitirul de Onoare de la Țiganca, raionul Cantemir, la 6 iunie a.c., de Ziua Înălţării Domnului, mare eveniment creştin, care marchează înălţarea la ceruri a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Sa.
Potrivit informațiilor furnizate de către Ion Domenco, specialist pentru relațiile cu publicul la Consiliul Raional Cantemir, la ceremonialul militar-religios de comemorare a ostașilor români au participat: Excelența Sa Daniel Ioniță, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Excelența Sa Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, Eugen Tomac, europarlamentar, Eugen Sturza, ministrul Apărării din Republica Moldova, Codrin-Dumitru Munteanu, secretar general al Ministerului Apărării Naţionale din România, colonelul Cristi Ladaniuc, ataşat militar al României în țara noastră, reprezentanți ai autorităților locale din raionul Cantemir, locuitori ai mai multor comunități din raioanele Cantemir și Cahul.
Ceremonia a început cu un serviciu divin, oficiat de un sobor de preoți în frunte cu preasfințitul Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud, și cu onoruri militare.
În discursul său, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat importanța comemorării Zilei Eroilor pe ambele maluri ale Prutului.
Diplomatul a reiterat, de asemenea, sprijinul României pentru Republica Moldova în parcursul ei european. „Faptul că suntem astăzi împreună aici, să ne plecăm capul în fața acestor eroi care și-au jertfit viața pentru independența, pentru integritatea teritorială, pentru demnitatea noastră națională, reprezintă în sine un lucru măreț. Faptul că suntem împreună cu dumneavoastră, cei din Republica Moldova, îmi oferă un motiv în plus de bucurie, pentru că România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova”, a menționat Daniel Ioniță.
În context, ministrul Apărării din țara noastră, Eugen Sturza, a declarat: „Astăzi, România și Armata Română sunt cel mai important partener strategic pentru noi. Cooperarea între armatele noastre nu este bazată doar pe încredere. Ambele structuri au reușit să creeze o sinergie, o relație specială. Dar cred că între armatele României și Republicii Moldova trebuie să existe mai mult decât atât, trebuie să existe o simbioză”.
Profundă este semnificația acestei Zile, dat fiind faptul că, grație eforturilor comune ale Consiliului Județean Vaslui și ale Consiliului Raional Cantemir, Cimitirul de Onoare al Ostașilor Români, căzuți în luptele din vara anului 1941, capătă noi contururi, fiind îmbunătățit și renovat.
Cele două entități și-au asumat responsabilitatea pentru renovarea și reabilitarea drumului de acces spre Cimitirul de Onoare. Lucrările de aproximativ 4 milioane de lei din partea Consiliului Județean Vaslui, cu o contribuție de circa un milion de lei a Consiliului Raional Cantemir, au fost finalizate cu succes.
Totodată, printr-o înțelegere bilaterală,a specificat președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, pentru a lăsa un semn de recunoștință pentru eroii neamului, pentru posteritate, angajații consiliului raional au decis să efectueze lucrări de amenajare a teritoriului Cimitirului Eroilor, unde au fost plantați arbori și arbuști, instalate mese și scaune de lemn.
„Este un exemplu pentru toate comunitățile, pentru dascăli și educatori, părinți, care au datoria de a le educa copiilor, tinerilor sentimentul de cult al eroilor, al dragostei de Țară și Neam, în numele păcii pe pământ. Aș mai dori, a spus Andrei Ciobanu, ca acest obiectiv să fie inclus în Traseul Turistic al raionului. Sunt sigur că vizitarea lui va contribui la educarea în spiritul patriotismului a tinerei generații. În context, vin cu propunerea ca în preajma cimitirului să fie instalat un panou cu schema acestui obiectiv important, pentru a atrage vizitatori”.
La ceremonie s-a specificat că avem cu toții datoria de a nu da uitării fapta eroică a înaintașilor, a eroilor neamului. Mulți locuitori din Țiganca, Stoianovca, Cania și din alte sate din împrejurimi își amintesc cu stupoare, cum, în 1944, printr-o dispoziție necugetată a unor demnitari oculți, Cimitirul Militar amenajat de autoritățile române în 1942-1943, a fost distrus, pângărit, crucile de pe mormintele în care fuseseră înhumate osemintele militarilor români fiind aruncate în Prut, iar pe acel loc a fost construită o fermă de vite.
Acel act de vandalism și ipocrizie s-a întipărit în memoria oamenilor mai în vârstă, care l-au condamnat cu vehemență, ei așteptând, cu nerăbdare, ziua de 1 iunie 2016, când, datorită eforturilor depuse în mod special de către Oficiul pentru Cultul Eroilor din România, Cimitirul a fost redeschis, la ceremonie participând şi Majestatea Sa Regele Mihai, plecat, între timp, la cele veșnice.
Ion CIUMEICĂ