Premii pentru eroii care au prevenit inundația în lunca Nistrului

Miercuri, 29 mai 2019, cei peste 300 de salvatori, ostași, dar și muncitori ai instituțiilor guvernamentale și raionale au fost distinși pentru lucrările efectuate pe parcursul a șase zile în vederea prevenirii riscului de inundații pentru opt localități din apropierea râului Nistru ale raionului Ștefan Vodă.

Evenimentul a avut loc în tabăra de câmp instalată în preajma localității Crocmaz, unde au fost desfășurate plutoanele de salvatori, carabinieri și ostași, comunică pagina electronică a Consiliului Raional Ștefan Vodă.
Ion Veleșco, primar de Crocmaz, în numele locuitorilor satului, iar parohul bisericii din localitate – din partea enoriașilor, au mulțumit tuturor pentru eforturile depuse și activitățile complexe în fortificarea barajelor de protecție. Mihail Harabagiu, general-maior, șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de asemenea, a mulțumit tuturor persoanelor care au lucrat pe parcursul zilelor la fortificarea digurilor. Oficialul a subliniat importanța activităților comune a instituțiilor guvernamentale în prevenirea riscurilor de inundații.
Iurie Moiseev, președintele raionului Ștefan Vodă, în semn de profundă recunoștință și înaltă apreciere a acțiunilor întreprinse pentru protecția localităților raionului de eventuale inundații, a acordat diplome, medalii și mențiuni (vezi imaginea) pentru toți angajații instituțiilor guvernamentale, pentru soldații în termen, dar și pentru primarii satelor Palanca și Crocmaz, agenții economici din teritoriu care au contribuit la lucrările de fortificare a digurilor de protecție.
Precizăm că, pe parcursul a șase zile, începând cu data de 24 mai anul curent, a fost fortificat un dig cu lungimea de 3 km pentru protejarea localităților cu risc de inundații în raionul Ștefan Vodă. Pentru consolidarea barajului au fost instalați pe dig 31 de mii de saci cu nisip. Digul a fost înălțat cu un metru.
Acțiuni similare au fost efectuate în apropierea localității Răscăieți, pentru protejarea terenurilor agricole și a gospodăriilor.
Lucrările întreprinse au fost inițiate în urma creării celulei de criză la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip cu implicarea experților din cadrul Ministerului Apărării, Agenției Proprietăți Publice, Administrației de Stat a Drumurilor, Agenției „Apele Moldovei”, Agenției „Moldsilva”, Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General al Carabinierilor și IGSU.

Ion CIUMEICĂ