La Cimișlia a fost lansată cea mai mare uzină de beton asfaltic din Moldova

În Republica Moldova a fost construită cea mai mare uzină de beton asfaltic, realizată conform standardelor europene, informează telegraph.md.

La ceremonia de lansare a acesteia, în orașul Cimișlia, a participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, însoțit de colegi din Guvern, dar și de către deputatul Dumitru Diacov, președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova.
„Necesitatea acestei uzine a apărut pe parcursul anului trecut, odată cu cererea foarte mare pe piață, și anume din partea companiilor care au construit drumuri în cadrul proiectului guvernamental „Drumuri Bune pentru Moldova”. Mai mult decât atât, anul trecut am avut perioade când era lipsă de beton asfaltic pentru construcția și reabilitarea drumurilor naționale. În planul de activitate pentru anul curent, conducerea companiei a preconizat să găsească resurse pentru ca să construiască încă o uzină și să facă față cererii de pe piață”, a menționat Chiril Gaburici.
Pe lângă faptul că Uzina Marini „Be Tower 2500” a companiei „IrindaPrim” SRL este cea mai mare din țară, aceasta va utiliza și cele mai moderne tehnici pentru producerea mixturii asfaltice.
„Companiile care au câștigat licitațiile pentru construirea drumurilor din cadrul programului „Drumuri Bune 2”, mai cu seamă cele din sudul țării, vor avea încă o opțiune de unde să procure acest material. Construirea a 2600 km de drumuri va crea o și mai mare cerere pe piață privind betonul asfaltic, astfel încât trebuie să acoperim această cerere”, a adăugat ministrul Economiei și Infrastructurii.
Fondată în 2006, compania mai are o uzină de beton asfaltic la Comrat. Producția medie anuală a mixturii asfaltice pe anii 2015-2017 a constituit 45-50 de mii de tone, în anul 2018 – 110 mii de tone. De asemenea, compania dispune de laborator de testări a materialelor de construcție, tehnică modernă pentru efectuarea lucrărilor rutiere, peste 50 de automobile specializate, inclusiv autobasculante, gredere, încărcătoare, compactoare și finisoare de așternere a mixturii asfaltice de ultimă generație, dotate cu dispozitive GPS, precum și o echipă specializată pentru construcția și reparația podurilor, de asemenea, dotată cu tehnică corespunzătoare.
La ora actuală, în cadrul întreprinderii activează 170 de angajați, cifra de afaceri fiind de 140,7 mln. de lei pentru anul 2018, iar capitalul social 10,8 mln. de lei.