Un nou aeroport, la 60 km de Cahul

Guvernul României va investi între 80 și 100 de milioane de euro pentru construcția unui aeroport în județul Galați, anunță ziuadeazi.md cu referire la Gazetagalatiului.ro.

Proiectul de anvergură, pentru care Consiliul Județean Galați a realizat două studii, de trafic și de oportunitate, va fi finanțat din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a vizitat amplasamentul propus pentru viitorul aeroport (o suprafață de 150 de hectare, la granița comunelor Braniștea, Smârdan și Schela).
„Este un proiect fezabil pentru Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Se va face o modificare legislativă, ca să poată fi introduse și aeroporturile. Deci, acest aeroport va putea fi finanțat prin Fondul de Dezvoltare. Dumneavoastră trebuie să demarați studiul de fezabilitate și ulterior să demarați proiectarea și execuția. Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni, vom introduce modificările în ședința de Guvern”, a spus ministrul Transporturilor..
Sursele citate mai precizează că aeroportul din județul Galați ar putea avea 800.000 de potenţiali călători pe an, putând ajunge în câţiva ani al treilea aeroport, ca trafic, după Cluj şi Bucureşti.
Potrivit ministrului Răzvan Cuc, un aeroport la Galaţi ar putea avea un trafic de călători chiar şi mai mare, în contextul marilor proiecte de infrastructură, precum drumul expres care ne va lega de Focşani, podul peste Dunăre și nu numai.
„Consiliul Județean a făcut un studiu de oportunitate și un studiu de trafic, iar rezultatele arată cam așa: aici este cel mai bun loc, pentru că este aproape de calea ferată, avem 18 km până la transportul pe apă și, bineînțeles, suntem aproape de centura mare a Galațiului. Până la Brăila sunt 25 km, până la Vrancea sunt 60 km, până la Vaslui sunt 80 km, pe o arie de 150 de kilometri sunt 3,9 milioane de locuitori, de aceea este oportun. Din calcule, a reieșit că aeroportul din Galați este de nivelul Iașului și al Timișoarei. În câțiva ani, poate să ajungă al treilea aeroport al țării, după București și Cluj”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Ion CIUMEICĂ