Înveșnicirea memoriei eroului Grigore Roșcovanu

Era spre sfârșitul războiului dintre Republica Moldova și Federația Rusă, când se dădeau lupte crâncene în orașul Bender. În una din acele zile fierbinți și la propriu, și la figurat, pe data de 20 iunie 1992, printre cei căzuți cu moarte de erou a fost și Grigore Roșcovanu, un tânăr din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, care trebuia să împlinească 21 de ani peste o lună și jumătate, la 3 august.

Dar nu a fost să-i fie visele împlinite. Memoria despre acest flăcău curajos continuă să fie păstrată în inimile și sufletele celor care l-au știut, i-au fost colegi la școală și la muncă.
Multe cuvinte frumoase au fost rostite, la mijlocul săptămânii precedente, despre Grigore Roșcovanu. Și prilejul a fost pe potrivă, căci în partea dreaptă a intrării în clădirea Liceului Teoretic „Hyperion” din Gura Galbenei, unde el și-a făcut studiile, a fost inaugurată o placă memorială în cinstea eroului.
Manifestarea organizată cu acest prilej a început cu o slujbă religioasă oficiată de preotul Ioan Drangoi, parohul Bisericii creștin-ortodoxe „Sfântul Gheorghe Biruitorul” din localitate.
În discursurile rostite de Ludmila Casian, directoarea instituției-gazdă, Iovu Bivol, președintele raionului Cimișlia, Victor Stână, primarul satului Gura Galbenei, Andrei Tomescu, șef adjunct al Oficiului teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat, Ion Țurcanu, președintele Asociației obștești a participanților la luptele de pe malurile Nistrului din rândurile colaboratorilor Ministreului Afacerilor Interne, Oleg Doni, șeful Inspectoratului de poliție Cimișlia, Anatol Caraman, președintele Uniunii naționale a veteranilor acelui război, au fost evidențiate pagini importante despre cele întâmplate acum 27 de ani în regiunea transnistreană. S-a vorbit despre jertfirea de sine a sute de compatrioți, care și-au sacrificat viața pentru independența, integritatea teritorială și suveranitatea țării noastre.
În continuare, un grup de elevi a înscenat un moment de reculegere în formă de spectacol dramatic.
Iovu Bivol a înmânat diplome de onoare ale Consiliului Raional Cimișlia unui grup de participanți la războiul de pe malurile Nistrului din 1991-1992, locuitori ai satului Gura Galbenei.
Câtorva combatanți din această comunitate li s-a înmânat distincția „Vulturul de Aur”, oferită de Departamentul de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de flori la placa memorială pe care este încrustat chipul eroului Grigore Roșcovanu.
În aceeași zi, a fost organizată o masă de pomenire a persoanelor căzute în lupte.

Ion CIUMEICĂ