Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova

O declarație în acest sens a făcut, la Cahul, sâmbătă, 18 mai curent, Peter Michalko, șeful Delegației UE în Republica Moldova, cu ocazia inaugurării aici a Orășelului European.

În cadrul sărbătoririi Zilei Europei în municipiul Cahul, oficialul a rostit un discurs, în care a menționat: „Proiectul european rămâne cel mai ambițios și de succes proiect internațional cunoscut nouă. Împărtășind aceleași valori și punând la temelie principiile egalității, principiile respectului reciproc, ale dialogului, statele membre ale Uniunii Europene au creat instituții comune, piețe libere și legături mai strânse între oameni. Aceste valori și principii au devenit repere și pentru acțiunea comună europeană în plan extern”, a specificat Peter Michalko.
Diplomatul a mai spus că, acum cinci ani, Uniunea Europeană și Republica Moldova au convenit, prin Acordul de asociere, să clădească relațiile chiar pe aceste valori fundamentale comune. Tot acum cinci ani, Uniunea Europeană acordă țării noastre regimul liberalizat de vize. În această perioadă au fost făcute unele progrese pentru atingerea obiectivului comun de a aduce Republica Moldova la statutul deplin de țară asociată politic și deplin integrată economic în Uniunea Europeană.
„Cetățenii Republicii Moldova, a conchis șeful Delegației UE, trebuie să aibă dreptul asigurat la trai într-o societate bazată pe reguli respectate de toți, siguranță și nivel de trai decent. Pentru aceasta, statul de drept, democrația și pluralismul politic, libertatea mass-media și protecția drepturilor omului trebuie să fie asigurate. Vreau să va asigur că vom fi împreună cu dumneavoastră, Uniunea Europeana este aici să vă susțină și să continuăm, fiindcă împreună vom fi mai puternici”.
Printre vorbitori s-a numărat și Nicolae Dandiș, primarul de Cahul, care a spus: „De aici se vede frontiera Uniunii Europene. Mi-aș dori ca într-o zi să nu mai existe această frontieră”.
Iar Sergiu Drangoi, președinte interimar al raionul Cahul, a atras atenția asupra faptului că „Uniunea Europeană înseamnă lupta anticorupție și transparența decizională, pe care mi le asum public”.

Ion CIUMEICĂ