Ediția a IV-a a Crosului de primăvară de la Lipoveni: medalii și premii pentru cei mai buni

Liceul internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni, raionul Cimișlia, în colaborare cu Federația de Atletism din Republica Moldova, cu susținerea financiară a Consiliului raional și a Direcției învățământ general, a organizat, în Rezervația naturală „Codrii Moldovei”, ediția ordinară, a patra la număr, a Campionatului deschis la crosul de primăvară.

La competiții s-au prezentat în total zece echipe, din care au făcut parte 300 de adolescenți, fete și băieți, nu numai din raionul Cimișlia, ci și din alte localități de pe întreg teritoriul țării noastre.

Calde mesaje de felicitare
În cadrul deschiderii oficiale a întrecerilor, a fost intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, s-a arborat Tricolorul. Asistența a fost salutată de către Grigore Bîrsa, directorul interimar al Liceului internat cu profil sportiv Lipoveni, după care i s-a oferit cuvântul lui Iovu Bivol, președintele raionului Cimișlia.
„Astăzi este o sărbătoare deosebită și binevenită pentru sportivii și antrenorii lor, care au venit la noi din diferite colțuri ale țării, inclusiv tocmai de la Bălți, a spus Iovu Bivol. Sper că toți vor înregistra rezultate înalte. În numele Consiliului raional și al meu personal, vă doresc succese și realizări în dezvoltarea sportului, astfel încât Republica Moldova, raionul Cimișlia și, desigur, comuna Lipoveni, să aibă cât mai mulți campioni”.
Mesaje de felicitare au adresat participanților la competiții și Mihail Petrache, primarul localității gazdă, medicul Svetlana Moroz, directoarea Centrului „Tineri pentru Tineri” din orașul Cimișlia.
Printre oaspeții de onoare ai evenimentului s-au mai aflat: Vasile Melente, vicepreședinte al raionului Cimișlia pentru probleme sociale; Oleg Doni, șef al Inspectoratului de poliție; Mihail Popescu, șeful Direcției învățământ general.

Alergări pe distanțe lungi
După aceasta, s-au desfășurat competițiile propriu-zise. În funcție de vârstă, elevii și elevele care practică atletismul pe distanțe lungi au concurat la zece probe: 500 de metri (fetele născute în anul 2008 și mai mici), 1000 de metri (băieții născuți în anul 2008 și mai mici), 1000 de metri (fetele de 12-13 ani), 1000 de metri (băieții de 12-13 ani), 1000 de metri (fetele născute în anii 2004-2005), 2000 de metri (băieții născuți în anii 2004-2005), 2000 de metri (fetele de 16-17 ani), 3000 de metri (băieții de 16-17 ani), 3000 de metri (fetele născute în anii 2001-2002), 5000 de metri (băieții născuți în anii 2000-2001).
Lupta pentru titlurile de campioni ai țării a fost extrem de încordată. Astfel, atleții din capitală s-au evidențiat de cinci ori, prin Diana Fieraru, Valeria Budeci, Ilie Padaliuc, Ștefan Vițu și Andreea Ursache.
Reprezentanții Liceului internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni au cucerit trei titluri supreme, campionii fiind Efim Poliacovschi, Olga Braniște și Daniel Dronic.
O surpriză de proporții la ediția curentă a Crosului de primăvară s-a produs pe distanța de 1000 de metri între participanții născuți în anul 2008 și mai mici, unde a învins Victor Certan din comuna Codreni, raionul Cimișlia, care învață la gimnaziul din satul vecin Sagaidac.
Tot în aceeași categorie de vârstă, la fete, campioană a republicii a devenit Cristina Oprea din orașul Cantemir.
Organizatorii Campionatului deschis la cros au desemnat și premianții competițiilor raionale. Conform datelor oferite de arbitri, pe locurile întâi aici s-au situat cinci alergători de la Liceul internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni (Nicolae Bernic, Ion Lupușor, Nicolae Petrache, Valentina David și Petru Pioglo), patru elevi de la Gimnaziul din localitatea Sagaidac (Otilia Selemețianu, Daniel Bulmaga, Andreea Povilenco și Patricia Guțu). Încă un titlu de campioană a raionului Cimișlia a revenit Ralucăi Bulat de la Gimnaziul din comuna Porumbrei.

Un număr record de medalii
În clasamentul general pe echipe, un număr record de medalii – 24 – a fost înmânat gazdelor.
Cu opt medalii au fost distinși reprezentanții Gimnaziului din satul Sagaidac, raionul Cimișlia.
Câte șase medalii au intrat în posesia reprezentativelor de la Liceul internat republican cu profil sportiv din Chișinău și de la Școala specializată de atletism nr. 3 din același municipiu.
Cinci medalii au câștigat crosiștii de la Gimnaziul din comuna Porumbrei, raionul Cimișlia, patru – discipolii Școlii sportive din orașul Cantemir.
Câte două medalii și-au trecut la activ elevii Gimnaziului din localitatea Cenac, raionul Cimișlia, și cei de la Școala sportivă din municipiul Bălți.
Nu au rămas fără distincții nici alte două formații de atletism: de la Liceul Teoretic „Hyperion” din Gura Galbenei, raionul Cimișlia, și de la Gimnaziul din Cigîrleni, raionul Ialoveni, fiecare cucerind câte o medalie.
În afară de medalii, cei mai iuți de picior au fost distinși cu diplome de onoare de gradele respective și cu premii bănești oferite cu generozitate de mai mulți sponsori ai competițiilor în cauză.
Ion CIUMEICĂ