Activitățile Ambasadei României în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Europei

Ambasada României în Republica Moldova a participat, sâmbătă și duminică, 11 și 12 mai curent, la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Europei, în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Și în acest an, standul României organizat în Orășelul European a reprezentat un important punct de interes și atracție, fiind vizitat atât de înalții oficiali prezenți în parc, cât și de numeroși cetățeni.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției noastre, la standul României, cei interesați au putut obține broșuri și pliante cu informații economice, turistice, culturale și privind proiectele de dezvoltare regională și locală din majoritatea județelor din România. Totodată, s-au putut delecta cu unele produse gastronomice tradiționale în România și în Republica Moldova, cum sunt micii și sarmalele, sau cu înghețată de calitate, fabricată în România.
Vizitatorii au fost interesați de dicționare, volume de poezie și proză ale unor autori consacrați din literatura română, hărți, atlase, cărți pentru copii, albume de artă, CD-uri cu muzică ușoară și populară, piese de teatru radiofonic etc. Tuturor vizitatorilor standului le-au fost oferite materiale promoționale, precum și informații referitoare la Președinția română a Consiliului UE. Totodată, au fost distribuite materiale informative despre proiectele implementate de România în Republica Moldova prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, printre care cele peste 900 de grădinițe renovate prin intermediul fondurilor puse la dispoziție de Guvernul României.
În cadrul Festivalului de Cultură Europeană, secțiunea proiecții de film european, din data de 12 mai, Ambasada României și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău au oferit spre vizionare filmul „Moromeții 2” (în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rol principal).
Partenerii instituționali ai standului Ambasadei României au fost: TVR Moldova, Radio Chișinău, Fondul de Investiții Sociale din Moldova, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, restaurantul Vatra Neamului și Betty Ice.
Reamintim că evenimentele dedicate Zilei Europei vor continua și în Municipiul Cahul, sâmbătă, 18 mai, unde România va fi reprezentată de un stand organizat de către Consulatul General al României la Cahul și Ambasada României în Republica Moldova.
Ion CIUMEICĂ