Brăduții Unirii cresc la Cimișlia, Ciucur-Mingir și Zaim

În această primăvară, trei brăduți aduși dintr-o pepinieră de la Alba Iulia, cetatea Marii Uniri a României de la 1 Decembrie 1918, au fost sădiți în orașul Cimișlia, în satul Ciucur-Mingir din același raion și în localitatea Zaim din raionul Căușeni.

Potrivit doctorului în economie Vasile Șoimaru din municipiul Chișinău, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ideea a apărut în Anul Centenar, 2018, când s-a decis lansarea campaniei patriotice „Brăduțul Unirii – simbol al iubirii”.
Scopul acestei activități constă în faptul ca la baștina fiecărui membru al Sfatului Țării care a semnat, la 27 martie 1918, Actul Unirii Basarabiei cu Patria-mamă, să fie plantat câte un puiet de brad crescut la Alba Iulia, unde, la 1 Decembrie același an, s-a produs Unirea tuturor pământurilor românești.
Pe parcurs, s-a convenit ca brăduții Unirii să fie sădiți și în alte locații cu profund simbolism românesc, astfel ca numărul total al puieților de această specie să ajungă la magnifica cifră 100.
Vasile Șoimaru a relatat despre aceasta în cadrul unei manifestări organizate în orașul Cimișlia, la Scara Prahovei de aici, de către Asociația obștească „Societatea istorică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din localitate.
Anastasia Balmuș, președinta asociației respective, a povestit cu lux de amănunte despre unul dintre semnatarii Declarației de Unire a Basarabiei cu România din data de 27 martie 1918. Este vorba de Nicolae Cernov, bulgar de naționalitate, născut în satul Ciucur-Mingir, actualul raion Cimișlia.
Cu relatări despre acest membru al Sfatului Țării au venit în fața celor prezenți nepotul lui, Gheorghe Gaibu, locuitor al capitalei, dar și Ion Buga, originar de la baștina eroului.
Asistența a dat o înaltă apreciere curajului manifestat de Nicolae Cernov în acea perioadă extrem de complicată.
Brăduțul Unirii adus de Vasile Șoimaru dintr-o pepinieră de la Alba Iulia, România, a fost sădit lângă obeliscul înălțat în memoria eroilor neamului românesc din cadrul complexului arhitectural „Scara Prahovei”, care, amintim cititorilor, a fost construit prin contribuția financiară a Consiliului Județean Prahova și a Consiliului Raional Cimișlia.
În aceeași zi de aprilie 2019, un puiet de brad a luat calea spre baștina lui Nicolae Cernov, la Ciucur-Mingir, iar altul a fost plantat în satul Zaim, raionul Căușeni, acolo unde s-a născut autorul nemuritoarei poezii „Limba Noastră”, care a devenit Imnul de Stat al Republicii Moldova.

Ion CIUMEICĂ