Cernobîl, o rană încă necicatrizată

Cu toate că au trecut deja 33 de ani de la explozia produsă la reactorul nr.4 al Stației atomo-electrice de la Cernobîl, Ucraina, urmările acelei catastrofe nucleare continuă să se resimtă și azi, răpind vieți omenești, mai ales din rândurile participanților la lichidarea consecințelor avariei de acum o treime de secol.

La sfârșitul lunii precedente, autoritățile publice locale de nivelurile unu și doi au organizat, la monumentul în formă de atom din orașul Cimișlia, o manifestare de comemorare a celor plecați dintre noi după tragicul accident din noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986 de la Cernobîl.
Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă ținută de preotul Nicolae Cristov, parohul Bisericii creștin-ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Cimișlia, care s-a rugat pentru iertarea păcatelor celor 11 locuitori ai acestui raion plecați la cele veșnice după ce au participat la lichidarea consecințelor avariei de la reactorul nr.4 al Stației atomo-electrice de pe râul Pripiat din Ucraina. În același timp, părintele a înălțat către Dumnezeu rugăciuni pentru sănătatea celorlalți 20 de participanți la înlăturarea urmărilor exploziei nucleare care mai sunt în viață.
În cuvântarea sa rostită în fața celor prezenți, Vasile Melente, vicepreședinte al raionului Cimișlia pentru probleme sociale, a atras atenția că avaria de la Cernobîl a dus la contaminarea radioactivă a unei suprafețe imense, de peste 2600 de kilometri pătrați, în urma cărui fapt a crescut simțitor numărul celor bolnavi de cancer tiroidian. Conform datelor oficiale, mai mult de 60 de mii de persoane și-au aflat moartea de pe urma acelei catastrofe. „Numai în anul curent, a spus Vasile Melente, ne-au părăsit doi compatrioți din raionul nostru care au fost trimiși la Cernobîl”.
Cu un mesaj de compasiune, dar și de susținere a venit în fața asistenței Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia.
Mihai Bivol, președintele Asociației raionale „Cernobîl”, a exprimat sincere mulțumiri autorităților publice locale de ambele niveluri pentru grija pe care o manifestă față de participanții la lichidarea consecințelor avariei nucleare.
Pe parcursul manifestării, un grup mare de elevi de la instituțiile de învățământ din centrul raional au declamat poezii, au interpretat cântece.
Comemorarea s-a încheiat cu depuneri de flori la monumentul pe lespezile căruia sunt încrustate numele tuturor participanților la înlăturarea urmărilor accidentului nuclear de la Cernobîl.
Consiliul Raional Cimișlia a alocat bani pentru organizarea, în aceeași zi, a unei mese de pomenire a celor decedați.

Ion CIUMEICĂ