Lansarea proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local”

Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, având în calitate de parteneri Asociația pentru Politică Externă (în regiunea Centru), Asociația pentru Democrație Participativă (în regiunea Sud), Centrul Analitic Independent Expert-grup (în regiunea Nord) și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat (în Găgăuzia și în raionul Taraclia), finanțează implementarea în Republica Moldova, în perioada 2019-2021, a proiectului „Dezvoltarea Societății Civile la nivel local”.

Cu această ocazie, la 18 aprilie curent, la Cimișlia, Asociația pentru Democrație Participativă a organizat un eveniment de lansare a proiectului în cauză și de informare, la care au participat nu numai persoane interesate din acest raion, ci și din alte două raioane învecinate – Basarabeasca și Hâncești.
Mark Mazureanu, coordonator al proiectului în cadrul ADEPT, a specificat chiar în debutul seminarului că, începând cu anul de față și continuând cu următorii doi, Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer vor oferi granturi în valoare de circa trei milioane de euro și vor finanța peste 150 de propuneri de proiecte orientate spre poromovarea principiilor bunei guvernări în Republica Moldova.
Vorbitorul a specificat că de eligibilitate la programul de granturi se vor bucura:
• organizațiile societății civile înregistrate în țara noastră, care își desfășoară activitatea în afara capitalei și care vor fi direct responsabile de implementarea proiectelor;
• organizațiile cu sediul la Chișinău, în cazul în care portofoliile de proiecte demonstrează experiența anterioară de lucru în regiuni;
• grupurile de inițiativă de nivel local și grupurile de interese, ele fiind încurajate să depună dosarele în parteneriat cu organizațiile înregistrate.
Programul de granturi este divizat pe trei categorii. În prima sunt incluse inițiativele civice de nivel local cu bugete între 1000 și 10.000 de euro, cu durata finanțării de la trei până la 12 luni și cu termenul-limită de depunere a dosarului până pe 31 mai.
Din a doua categorie fac parte proiectele regionale cu bugete între 10.000 și 30.000 de euro, cu durata finanțării de până la un an de zile și cu posibilitatea de a depune dosarele tot până la 31 mai 2019.
Categoria a treia se referă la proiectele naționale, cu bugete de la 30.001 până la 60.000 de euro și cu perioada de implementare de până la doi ani. Aici concursul este deschis până la epuizarea bugetului alocat.
Mark Mazureanu a enunțat și o serie de exemple de bune practici realizate până în prezent, care pot fi aplicate și în continuare, dacă se ține cont de condițiile concrete de astăzi, existente în regiunile respective.

Ion CIUMEICĂ