Expoziția–Târg „Parada florilor”

Tradiționalul Festival național al florilor, organizat de către Consiliul Raional Cimișlia, pentru a șasea oară consecutiv, chiar în Duminica Floriilor, și-a demonstart cu prisosință popularitatea de care se bucură nu numai în rândurile gazdelor, ci și în întreaga țară și chiar dincolo de hotarele ei.

Oaspeți de onoare de peste Prut
Când afirm aceasta, mă refer la faptul că printre oaspeții de onoare ai Expoziției–Târg „Parada florilor” de la Cimișlia s-au numărat: Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui din România; o delegație oficială în frunte cu Horia Laurențiu Tiseanu, primarul municipiului Câmpina din județul Prahova; Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova; Gheorghe Șalaru, ex-ministru al Mediului; alte persoane oficiale.
Iată, bunăoară, ce a declarat Dumitru Diacov: „Florile ne ajută să uităm de problemele care ne înconjoară și sigur că eu aș dori ca raionul Cimișlia să fie Capitala florilor. Fiind deputat din Cimișlia, vreau să depunem împreună, umăr la umăr, eforturi ca orașul acesta să devină ca o floare în Republica Moldova”.
Manifestarea propriu-zisă a fost deschisă de către Iovu Bivol, președintele raionului Cimișlia, care a specificat: „Noi vrem să promovăm nu doar în raionuil Cimișlia, dar, în genere, în toată Republica Moldova florăritul. Moldovenii, din veacuri, din moși-strămoși, au iubit florile, le iubesc și acum. Ce gospodină nu are o floare acasă? Floarea este totul!”.
Iar Parada Florilor a debutat cu defilarea a circa 400 de copii practic de la toate instituțiile de învățământ din raion, care au prezentat o gamă largă de costume multicolore, aplaudate la scenă deschisă de către mulțimea de spectatori adunați în bulevardul Ștafan cel Mare și Sfânt din inima orașului Cimișlia.
Tot aici se aflau cu expozițiile lor de lucrări 51 de meșteri populari, 23 de agenți economici și-au scos la vânzare mărfurile, iar șapte firme din alimentația publică au oferit gurmanzilor produse gustoase și băuturi pe potrivă.

Concursuri non-stop
Programul sărbătorii florilor a fost bogat în concursuri. Astfel, cele câteva zeci de cultivatori de flori din peste 10 raioane ale țării noastre au participat la o competiție pentru cea mai originală compoziție florală. Un juriu special, în frunte cu Vladimir Zamfirov, șef al Direcției agricultură și industria prelucrătoare din cadrul Consiliului Raional Cimișlia, a decis ca locul întâi să fie atribuit Oxanei Iacubițchi, profesoară de pictură la Școala de Arte din oraș. Locul doi a fost acordat Grădinii Botanice din municipiul Chișinău. Pe locul trei s-a situat Alexandru Bulat, directorul Muzeului raional de istorie, etnografie și artă din Cimișlia.
Un alt concurs, al celei mai mai bune prezentări a crescătorilor de flori, de arbori și de arbuști decorativi, a fost câștigat de Vera Goraș din raionul Ialoveni. Pe locul doi s-a situat Vasile Șveț din raionul Cimișlia. Ultimul loc de pe podium a revenit lui Vadim Mancoș din raionul Ștefan Vodă.
Învingătorilor le-au fost decernate diplome de onoare și cadouri. De premii au beneficiat și 35 de elevi, costumele în formă de flori ale cărora au fost recunoscute drept cele mai frumoase.
De asemenea, 10 primării din raion au participat la un târg gastronomic, la care a fost prezentată o varietate largă de mâncăruri tradiționale moldovenești, dar și bulgărești, ucrainene. Ca recompensă, autoritățile publice locale de nivelul întâi au beneficiat de diverse specii de flori sub formă de material săditor oferite de către Consiliul Raional Cimișlia.
Pe parcursul mai multor ore, cât a durat Expoziția–Târg „Parada florilor”, spectatorii s-au delectat cu un bogat program artistic, în care au evoluat, alături de gazde, colective folclorice din județul Prahova, România, și din raionul Cantemir, Republica Moldova.
Octavian POPESCU