A fost inaugurat primul din cele opt centre de suport în afaceri

În regiunea de sud a Republicii Moldova vor activa opt centre de suport în afaceri, înființate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Lansarea primului centru de acest fel a avut loc marți, 16 aprilie curent, la Căușeni.

Potrivit unui comunicat de presă, patru centre de suport în afaceri, create prin proiectul european „Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor”, vor funcționa în cadrul consiliilor raionale Cantemir, Basarabeasca, Taraclia și Căușeni. Alte patru spații de pre-incubare își vor desfășura activitatea în cadrul incubatoarelor de afaceri din Cahul, Leova, Cimișlia și Ștefan Vodă.
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) precizează că spațiile de suport antreprenorial au menirea de a oferi atât servicii de consultanță mediului de afaceri din raioane, cât și sprijin potențialilor antreprenori în vederea creării și dezvoltării unei afaceri.
Marco Gemmer, reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat că lansarea centrelor este o confirmare a angajamentului UE de a sprijini dezvoltarea sectorului privat și pe cetățeni, inclusiv în zone și în localitățile mici.
Petru Gurgurov, director general interimar al ODIMM, a afirmat că, prin cele opt centre de suport în afaceri, antreprenorii din regiunea de sud vor beneficia de asistență consultativă la inițierea, dezvoltarea și administrarea afacerilor, astfel încât acestea să devină cât mai competitive și profitabile pe piața locală și pe cea externă.
Proiectul „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor” își propune să contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în Regiunea de Sud prin consolidarea capacităților prestatorilor de servicii de suport în afaceri, precum și prin sporirea cererii de consultanță din partea IMM-urilor. De asemenea, în cadrul proiectul se urmărește creșterea capacității instituționale în promovarea investițiilor în regiune.
Proiectul „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor” este finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul inițiativei „Primarii pentru creștere economică” și este implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu ODIMM și Agenția de Dezvoltare Regională Sud.
Ion CIUMEICĂ