O nouă ediție a Festivalului-concurs „Zâmbiți cu Noi”

Conform unei tradiții înrădăcinate în satul Batâr din raionul Cimișlia, anual, la începutul lunii aprilie, aici se desfășoară Festivalul-concurs de satiră și umor cu genericul „Zâmbiți cu Noi”.

La ediția ordinară a acestei manifestări culturale, care a fost organizată duminica trecută, alături de trupa „Batârenii” din localitate, au mai evoluat colectivele teatrale „Gură Spartă” din satul Todirești, raionul Ungheni, și „Thalia” din comuna Hârtop, raionul Cimișlia.
După mesajele de felicitare adresate celor prezenți de către primarii Anatolie Spînu (Batâr) și Victor Baltagu (Todirești), primii pe care prezentatorii Alina Fiodorov și Alexei Harti i-au invitat în scenă au fost artiștii amatori de la Hârtop. Aceștia au jucat câteva scenete destul de hazlii: „Ciobănașul și Ileana”, „Musca și banana”, „Pescuitul”, „Cine latră și cine trage”.
O persoană care renunță la consumul de băuturi alcoolice ajunge să fie condamnată de toată lumea – aceasta a fost ideea principală a parodierii popularei emisiuni televizate „Vorbește Moldova”, în interpretarea trupei de la Todirești, Ungheni.
Iar gazdele au evoluat cu două mini-spectacole: unul – despre bârfele purtate prin sat de locuitorii acestuia, cu precădere de către femei, și altul cu referire la greutățile majore pe care le întâmpină o tânăra învățătoare după ce este repartizată să lucreze la o școală dintr-o așezare rurală.
Dacă la celelalte ediții colectivele erau apreciate prin acordarea locurilor premiante, de astă dată, juriul a decis să procedeze altfel. Așa că diplome și cadouri de preț le-au fost înmânate tuturor celor trei trupe. Au fost, de asemenea, nominalizați cei mai buni interpreți ai rolurilor jucate de către femei, bărbați și adolescenți.
Artiștii de la Batâr și de la Hârtop au fost invitați să participe, în data de 21 aprilie curent, la un alt festival de satiră și umor, cu genericul „Lume, lume hai la glume!”, care se desfășoară, în mod tradițional, la Todirești, raionul Ungheni.
Ion CIUMEICĂ