Înveșnicirea memoriei celor cinci eroi din orașul Cimișlia căzuți la datorie

Pe peretele din față al clădirii Liceului Teoretic „Ion Creangă” din orașul Cimișlia au fost instalate plăci memoriale a cinci foști elevi ai acestei instituții de învățământ căzuți cu moarte de erou, acum 27 de ani.

Patru bravi flăcăi ai acestui oraș au fost uciși în mai puțin de o săptămână. Primii dintre aceștia, Petru Neagu și Ion Cicati, și-au pierdut viața în aceeași zi de 18 iulie 1992. Unul încă nu împlinise nici 20 de ani, iar cel de al doilea era doar cu un deceniu mai în vârstă.
Peste cinci zile, la 23 iulie, a fost omorât Vasile Gladarenco, în vârstă de 29 de ani, iar a doua zi, la 24 iulie, a fost răpus Anatol Marâi, care era cu un an mai mic. Deși fusese deja semnat Acordul de armistiţiu de către preşedinţii Boris Elţin şi Mircea Snegur, la Moscova, pe 21 iulie 1992.
Cel de-al cincilea erou, Vasile Prăjică, era și cel mai mare din această tragică listă, peste șase săptămâni ar fi împlinit 33 de ani. A decedat după terminarea războiului, din cauza rănilor cu care s-a ales pe platoul de la Coșnița.
Ziua în care s-a produs evenimentul de comemorare a combatanților de la Nistru a fost una ploioasă, încât se părea că și cerul deplânge plecarea mult prea timpurie la cele veșnice a lui Ion Cicati, Vasile Gladarenco, Anatol Marâi, Petru Neagu și Vasile Prăjică.
În pofida condițiilor nefavorabile, câteva sute de persoane (colegi ai celor căzuți, funcționari publici, colaboratori ai organelor de poliție, profesori, lucrători ai culturii, elevi) s-au adunat la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Cimișlia pentru a cinsti memoria eroilor.
După cuvântul de deschidere rostit de Larisa Borodin, directoarea instituției–gazdă, a avut loc dezvelirea celor cinci plăci memoriale. Pe ele sunt încrustate chipurile eroilor, cu indicarea zilelor de naștere și a celor de deces. Se menționează, de asemenea, că pentru participarea la luptele de apărare a integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova aceștia au fost decorați post-mortem cu ordinul „Ștefan cel Mare”.
Un sobor de preoți compus din Nicolae Cristov, Ioan Jelihovschi și Mihail Balaban, parohi ai celor trei biserici creștin-ortodoxe din localitate, au oficiat un serviciu divin, au stropit cu apă sfințită plăcile comemorative.
Cu alocuțiuni au venit în fața asistenței mai multe persoane. Astfel, Ion Țurcanu, președintele Asociației obștești „Sfântul Gheorghe Biruitorul” a participanților la acel război din rândurile angajaților organelor de interne, a specificat că la luptele de pe malurile Nistrului au fost antrenați 386 de cetățeni din raionul Cimișlia, inclusiv 110 polițiști, 159 de voluntari recrutați de primării, 80 de medici și surori de caritate, 38 de ostași ai Armatei Naționale. 10 dintre aceștia, printre care cinci din orașul Cimișlia, au căzut cu moarte de erou.
În memoria acestora a fost anunțat un moment de reculegere, s-au tras salve din arme.
„Conducerea raionului Cimișlia, a declarat Iovu Bivol, președintele acestei unități teritorial-administrative, a făcut și va face tot posibilul pentru ca amintirea eroilor căzuți pe malurile Nistrului să fie veșnic vie, a susținut și va susține familiile și rudele celor care și-au îndeplinit cu cinste datoria față de Patrie”.
Și Andrei Tomescu, șef-adjunct al Oficiului teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat, a rostit un mesaj de compasiune.
Svetlana Marâi, sora unuia dintre cei cinci eroi, a ținut să aducă sincere mulțumiri administrației raionului Cimișlia pentru alocarea mijloacelor necesare în vederea înveșnicirii memoriei acestora.
Printre vorbitori s-au mai numărat: Anatol Caraman, președintele Asociației Naționale „Tiras-Tighina” a participanților la luptele de pe malurile Nistrului; Oleg Doni, șeful Inspectoratului de poliție Cimișlia; Sergiu Alexandreanu, președintele Asociației raionale a combatanților războiului din Afganistan.
Acesta de la urmă a atras atenția asupra faptului că în partea opusă a peretelui din față al clădirii Liceului Teoretic „Ion Creangă” din orașul Cimișlia au fost deja inaugurate, acum câțiva ani, alte două plăci memoriale. Ele sunt dedicate lui Tudor Barbă și Ion Bodișteanu, absolvenți ai acestei instituții de învățământ, care au căzut cu moarte de erou în munții afgani.
La doi participanți la luptele pentru apărarea independenței și a integrității teritoriale a Republicii Moldova din primăvara și vara anului 1992, locotenent-colonelul în rezervă Ion Țurcanu și maiorul în rezervă Ion Tașcă, le-a fost acordat titlul de Cavaler cu „Sabia Dreptății”. Despre aceasta a anunțat colonelul Anatol Caraman.
Iar unor combatanți din raionul Cimișlia le-au fost înmânate distincții ale Inspectoratului General de Carabinieri din țara noastră.

Ion CIUMEICĂ