„Aleea Siguranței”, inaugurată în satul Batâr, raionul Cimișlia

Acum un an, la 26 martie 2018, în Republica Moldova a fost pus în aplicare Conceptul cu genericul „Aleea Siguranței”, aprobat prin dispoziția Inspectoratului General de Poliție nr. 34/4-16d, care prevede instalarea, în locuri aglomerate, cu frecvență înaltă a fluxului de cetățeni , a unor panouri informative cu mesaje adresate populației.

De atunci și până în prezent, asemenea alei ale siguranței au fost deschise în trei localități din raionul Cimișlia: în oraș și în satele Gura Galbenei și Batâr.
În ultima așezare rurală, acest lucru s-a produs la sfârșitul săptămânii precedente. La inaugurarea aici a „Aleii Siguranței” au participat persoane adulte și elevi de la Batâr, inclusiv voluntari ai Campaniei naționale „Bunicii grijulii”, angajați ai Inspectoratului raional de poliție.
Anatolie Spînu, primarul localității Batâr, Oleg Doni, șeful Inspectoratului de poliție din raionul Cimișlia, alți vorbitori au menționat că amenajarea „Aleii Siguranței” are drept scop pregătirea antiinfracțională a cetățenilor în vederea creșterii gradului de siguranță în comunitate, prin informarea populației într-o manieră accesibilă despre măsurile de securitate necesare pentru prevenirea situației de a deveni victime, pentru siguranța personală, a familiei și pentru protecția bunurilor materiale.
Pe „Aleea Siguranței” din centrul satului Batâr sunt situate cinci panouri informative și prezentarea fiecăreia dintre ele a fost făcută de către un grup de eleve de la Gimnaziul din localitate.
Panourile conțin mesaje scurte, ușor de memorat, dar foarte utile, care servesc în calitate de atenționări ale poliției referitor la asigurarea securității patrimoniului, a bunurilor personale, la respectarea regulilor de circulație rutieră, la supravegherea copiilor, la neadmiterea violenței în familie, la consecințele consumului de alcool, precum și la implicarea activă a societății în asigurarea siguranței în comunitatea respectivă.
Cei prezenți la eveniment au putut viziona câteva materiale video la tema în cauză, au luat cunoștință de mijloacele speciale ale poliției privind combaterea infracțiunilor, s-au familiarizat cu armele și muniția din dotarea angajaților organelor de interne.
Ion CIUMEICĂ