Festivalul – concurs al colectivelor de teatru

Tradiționalul Festival – concurs al colectivelor teatrale cu genericul „Trăiește-ți clipa”, organizat și în primăvara curentă de către Direcția învățământ general din cadrul Consiliului Raional Cimișlia, a întrunit în sala de concerte a Școlii de arte din oraș trupe de tineri actori din peste 10 instituții educaționale din această unitate teritorial-administrativă.

După cum am fost informați de către organizatoarea manifestării în cauză, Larisa Cicati, specialistă principală la Direcția învățământ general, din juriu au făcut parte Rodica Orlov, profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional, Cristina Arabadji, directoare a Centrului raional de creație a copiilor și adolescenților din orașul Cimișlia, și Vera Ciobanu, profesoară la Liceul Teoretic „Hyperion” din satul Gura Galbenei. Acesta a avut o misiune foarte grea privind determinarea celor mai bune colective, căci majoritatea dintre ele au demonstrat o pregătire destul de bună și, prin evoluarea perfectă în scenă, au cucerit aplauzele bine meritate ale spectatorilor.
Despre lupta încordată care s-a dat pentru cucerirea locurilor de frunte vorbește diferența mică între punctele acumulate de către premianții acestei competiții artistice.
Astfel, de cea mai înaltă apreciere s-a bucurat colectivul teatral „Veseluș” de la Gimnaziul din comuna Hârtop, care a înscenat nuvela „Piept la piept” de Ion Druță și pentru care a obținut 78 de puncte.
Numai cu un punct a rămas în urmă trupa „Picii” de la Gimnaziul din satul Batâr, filială a Centrului raional de creație a copiilor și adolescenților din orașul Cimișlia. Spectacolul a fost intitulat „La poarta vorbelor frumoase”, fiind inspirat, de asemenea, din opera druțiană.
Poziția a treia a fost atribuită colectivului de teatru „Flacăra” de la Gimnaziul „Sergiu Coipan” din localitatea Selemet, care a totalizat 76,6 puncte, după ce a pus în scenă drama „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță.
Larisa Cicati a precizat, de asemenea, că celor mai bune trupe teatrale le-au fost înmânate diplome, premii bănești și figurine.

Ion CIUMEICĂ