Ambasadorul României a prezentat un discurs la Universitatea din Comrat

Excelența Sa Daniel Ioniță, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în țara noastră, a avut, vinerea trecută, o întâlnire cu studenții și profesorii Universității de Stat din Comrat. Pe parcursul întrevederii din unitatea teritorial-autonomă Găgăuzia, au fost abordate diverse chestiuni legate de aprofundarea relațiilor moldo-române în diferite domenii.

În debutul întâlnirii, ne-a informat Maia Trandafilova, studentă în anul trei la specialitatea jurnalism de la Universitatea de Stat din Comrat, Serghei Zaharia, rectorul acestei instituții de învățământ superior, a adresat mulțumiri României, prin intermediul lui Daniel Ioniță, reprezentantul diplomatic al acestui stat, pentru ajutorul acordat în domeniul educațional.
„Republica Moldova și România întotdeauna au avut relații de prietenie, a spus rectorul. Căci vorbim aceeași limbă, avem tradiții și obiceiuri asemănătoare Noi ne vom strădui și în continuare să păstrăm această legătură”, a declarat Serghei Zaharia.
În cadrul vizitei, ambasadorul a susținut un curs pentru studenți în limba română. Daniel Ioniță a menționat că el s-a simțit minunat în mijlocul tinerilor și tinerelor din Găgăuzia și că a avut cu ei o discuție interesantă.
Excelența Sa a povestit studenților de la Universitatea de Stat din Comrat despre istoria României și despre susținerea financiară acordată Republicii Moldova.
Pe de altă parte, diplomatul a dat asigurări că pe parcursul deținerii președinției în Consiliul Europei, țara sa va respecta integritatea teritorială, libertatea, supremația legii, principiile de bază ale dezvoltării umane, drepturile omului și libertățile fundamentale.
Daniel Ioniță a accentuat că aprofundarea relațiilor cu Republica Moldova va rămâne o prioritate a politicii externe a României.
„Am povestit studenților despre prioritățile președinției României în Consiliul Uniunii Europene, a declarat ambasadorul de la Chișinău. Este foarte important ca toți în autonomia găgăuză să vorbească limba română. Numai în așa fel ei își vor mări șansele de a obține o muncă bună, de a-și păstra originalitatea, de a se manifesta și de a căpăta acces la un număr cât mai mare de culturi”.
Studenții au rămas impresionați de lecție, exprimându-și o mai mare dorință de a învăța limba română. În același context, Maia Trandafilova, despre care am pomenit mai sus, a afirmat că „este foarte bine când oamenii de diferite naționalități pot să comunice ușor între ei și pot să înțeleagă limbile altor popoare”.
Daniel Ioniță a transmis 400 de cărți Centrului român de informare din cadrul Universității de Stat din Comrat.
În timpul vizitei sale la Comrat din data de 29 martie, ambasadorul României în Republica Moldova a avut, de asemenea, întrevederi cu autoritățile autonomiei găgăuze.

Ion CIUMEICĂ