La 24 martie am consemnat Ziua Mondială a Tuberculozei

Ziua Mondială a Tuberculozei, pe care am consemnat-o simbolic la sfârșitul săptămânii precedente, a fost concepută pentru a atrage atenția opiniei publice asupra epidemiei globale de tuberculoză (TBC) și pentru depunerea eforturilor de a elimina boala.

Aceasta zi reprezintă o oportunitate pentru a avertiza asupra incidenţei bolii în cauză, pentru a promova metodele de prevenţie şi control, ținând cont de faptul că TBC este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial.
Astfel, în anul 2012, circa 8,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 1,3 milioane, mai ales din lumea a treia, au murit din cauza acestei boli.
O atenție deosebită a fost atrasă asupra faptului că un risc sporit continuă să-l reprezinte pacienţii cu simptome clinice caracteristice tuberculozei care evită controlul medical la timp şi, prin urmare, ar putea să-i infecteze pe cei din jur, de asemenea, s-a subliniat că tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp pentru asistenţă medicală şi urmarea cu stricteţe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament reușit.
Maladia în fapte
Boala este provocată de bacilul Koch, identificat pentru prima dată în 1882 de savantul german Robert Koch. Este o infecţie care se răspândeşte prin inhalarea unor stropi infinitezimali eliminaţi prin strănut sau tuse de la o persoană infectată. Dimensiunile acestor stropi sunt atât de mici, încât curentul de aer prezent în cameră îi menţine suspendaţi în aer timp îndelungat. Ei conţin 2-3 bacili care ajung în acest fel în alveolele pulmonare, unde se multiplică.
De cele mai multe ori, boala afectează plămânii, dar şi alte părţi ale corpului, inclusiv sistemul nervos şi oasele. Cel mai comun semn de tuberculoză este tusea persistentă, pierderea inexplicabilă în greutate, febra şi transpiraţiile nocturne.
Este dificil de transmis, e nevoie de ore bune de stat în preajma cuiva care este infectat, pentru a fi supus riscului. Semnele tuberculozei sunt nespecifice şi boala poate fi greu de recunoscut. Netratată, tuberculoza poate fi fatală. Tratamentul trebuie prescris de medic şi se întinde pe șase luni sau mai mult. Vaccinul BCG protejează împotriva tuberculozei şi este recomandat copiilor şi adulţilor sub 35 de ani care se află în situații de risc.
Grupele de risc sunt formate din copiii care locuiesc în comunităţi unde condiţiile de igienă sunt precare şi din persoane care au apropiaţi provenind din ţări unde rata de îmbolnăvire cu TBC e mare.

Angela MELENTE,
coordonatoare a Centrului de suport al tratamentului pacienților de tuberculoză din Cimișlia