Parteneriat educațional între Cahul și Brăila

17 directori şi profesori din raionul Cahul au vizitat, recent, mai multe instituţii de învăţământ din oraşul Brăila, România, comunică ziuadeazi.md cu referire la obiectivbr.ro. Întâlnirea s-a concentrat în jurul temei alternativelor educaţionale prezente în cele două ţări.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila a fost gazda Schimbului de experienţă internaţional cu tema „Parteneriatul educaţional – sursă de dezvoltare instituţională”, organizat în cadrul Protocolului încheiat între ISJ Brăila, Sindicatul Învăţământ „Corneliu Gheorghe Caranica” Brăila, Direcţia generală învăţământ din raionul Cahul, şi Consiliul Raional Cahul al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova.
La eveniment au participat: prof. Valeriu Baban, șef-adjunct al Direcţiei generale învăţământ Cahul, prof. Elena Cebotari, specialist principal în învăţământul preşcolar din cadrul aceleiași instituții, precum şi 15 directori de grădiniţe şi profesori din raionul Cahul.
Schimbul de experienţă a inclus seminarul „Parteneriatul educaţional – sursă de dezvoltare instituţională”, desfăşurat la Grădiniţa cu program prelungit nr. 37 „Dumbrava Minunată” din municipiul Brăila.
Ulterior, oaspeţii din stânga Prutului au vizitat şi o grădiniţă privată din municipiu, gazdele oferind astfel partenerilor din Republica Moldova un exemplu de educaţie de calitate furnizată de o instituţie particulară de învăţământ preşcolar.
De asemenea, a fost vizitat Liceul Tehnologic „E. Nicolau” din Brăila, aici fiind prezentat specificul învăţământului tehnologic din acest municipiu.
„Parteneriatul Cahul-Brăila este unul valoros, în care am descoperit oameni cu o înaltă ţinută profesională. Graniţele geografice şi administrative dintre cele două ţări sunt consemne depăşite prin limba comună, limba română, care facilitează un dialog deschis şi constructiv între instituţiile colaboratoare”, a declarat Cătălin Canciu, șeful Inspectoratului general școlar Brăila.
Cu ocazia vizitei în Brăila, prof. Valeriu Baban le-a mulţumit gazdelor pentru donaţiile de carte pe care judeţul din România le-a făcut şcolilor din raionul Cahul. Este vorba despre campania „De la român, la român, în An Centenar” din decembrie 2018, când 3.500 de volume au fost donate de elevi brăileni colegilor cahuleni, la care s-au adăugat alte peste 1.000 de volume de carte şi materiale didactice dăruite de o firmă din Brăila.
Invitatul de onoare al schimbului internaţional de experienţă a fost primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, care a subliniat importanţa unei bune colaborări între instituţiile locale de pe ambele maluri ale Prutului, având ca scop comun oferirea unei educaţii de calitate în şcoli şi grădiniţe.

Ion CIUMEICĂ