Club de discuții: Un caz de abuz este de interes public, dar trebuie reflectat respectând deontologia

Drepturile consumatorilor de produse mass-media au fost discutate cu locuitorii orașului Cimișlia în cadrul unei dezbateri organizată aici de Consiliul de Presă, se menționează într-un comunicat.

Petru Macovei, secretarul acestei instituții, și Viorica Zaharia, membră a Consiliului de Presă, le-au vorbit participanților despre etica și responsabilitățile jurnaliștilor. În cadrul întâlnirii, consumatorii de media au aflat cum şi unde pot depune o plângere atunci când jurnaliştii încalcă prevederile Codului deontologic.
Viorica Zaharia le-a explicat celor prezenți care este misiunea Consiliului de Presă, cum se formează componența acestuia, a oferit exemple de cazuri examinate de Consiliu.
De asemenea, experta media a explicat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova și de ce este importantă respectarea acestuia. „Regula în jurnalism este că subiectul reflectat trebuie să prezinte interes public sporit. Un caz de abuz este de interes public, dar trebuie reflectat respectând anumite prevederi deontologice, pentru a evita traumatizarea victimei sau identificarea acesteia. Jurnaliștii trebuie să acționeze cu bună credință și să-și recunoască greșeala. Nu este o problemă să greșești. Altceva este dacă greșești prea des. Dacă observați materiale care discriminează sau pun în lumină negativă alte persoane fără a li se oferi dreptul la replică, nu ezitați să ne contactați”, a îndemnat asistența Viorica Zaharia.
Petru Macovei le-a explicat celor prezenți în sală care sunt drepturile și obligațiile jurnaliștilor și cum își pot apăra drepturile consumatorii de media, dacă acestea sunt încălcate de presă.
„Este foarte important să discutăm despre jurnaliști, pentru că noi toți suntem consumatori de produse mediatice, iar jurnaliștii, pe lângă drepturi, au și obligații și responsabilități. Cereți-le jurnaliștilor informații de calitate și semnalați cazurile de abatere de la normele deontologice, chiar dacă nu vă vizează direct pe dumneavoastră. Orice situație de încălcare a drepturilor consumatorilor de media trebuie semnalată. Sunt câteva posibilități în astfel de cazuri – le cerem jurnaliștilor să-și corecteze greșeala; depunem o plângere la Consiliul de Presă sau la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) ori ne adresăm în instanța de judecată”, a menționat Petru Macovei.
La rândul lor, participanții la discuții și-au exprimat părerea despre comportamentul jurnaliștilor. „În familia noastră deja cunoaștem proprietarii posturilor pe care le urmărim și știm cum să facem diferența. Ne informăm din mai multe surse, în special, din media online, ca să putem trage o concluzie despre un anumit eveniment care are loc în societate”, a precizat Ina Tocaru.
„Uneori e greu să depistezi o știre falsă. Informația din prima sursă, până ajunge la noi, poate fi exagerată sau omisă”, crede Tamara Prisăcaru.
Despre știrile din campania electorală, Eudochia Spînu a precizat că „a trebuit să urmărim mai multe posturi ca să obținem o informație clară. Și tabloul depindea de televiziunea la care te uitai. La un post aflai o situație, la altul era altă situație”.
Clubul de discuții pe tema eticii și a responsabilității jurnaliștilor face parte dintr-un șir de activități care urmăresc scopul de a informa consumatorii de media despre drepturile lor și de a-i familiariza cu rolul și misiunea Consiliului de Presă ca structură de autoreglementare jurnalistică.

Clubul de discuții a fost organizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.
Ion CIUMEICĂ