Formarea virtuților prin valorificarea textului biblic

„Moralitatea este construită pe baza religiei. Virtutea este construită pe baza moralității și influențează cultura comportării”.
Michele Bachmann

Aforismul în cauza a servit în calitate de generic al seminarului raional teoretico-practic cu profesorii de religie, organizat de către Secția management curricular și formare continuă din cadrul Direcției Învățământ General Cimișlia.
Programul de lucru al seminarului respectiv a început cu o prezentare a Tatianei Comerzan, directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia, despre această instituție preuniversitară, unde a avut loc evenimentul propriu-zis.
În continuare, protoiereul Ioan Jelihovschi, paroh al Bisericii creștin-ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din centrul raional și profesor de religie la liceul în cauză, a organizat, în clasa a V-a, o lecție publică cu subiectul „Virtuțile și patimile”.
Conform unei bune tradiții înrădăcinate aici, în debutul lecției, copiii au rostit o rugăciune, după care, pe parcursul a peste 40 de minute, preotul a folosit diferite metode, inclusiv lucrul în perechi, pentru ca elevii că fie în stare să definească noțiunea de virtute (aceasta este o năzuință continuă a credinciosului, ajutată de harul divin, spre împlinirea faptelor bune) și cea de patimă (ea este o boală, o stare păcătoasă a sufletului); să descrie cele opt păcate de moarte și patimile care izvorăsc din ele; să distingă care sunt virtuțile opuse celor opt păcate de moarte; să identifice virtuțile care combat păcatele capitale etc.
În acest scop, a fost adusă o pildă din Biblie, prin care copiii au fost chemați să identifice calitățile pozitive ale eroului ei, numite virtuți. În același timp, s-a menționat că laturile negative ale omului nu sunt altceva decât patimi.
Seminarul a continuat cu o prezentare a activității Asociației tinerilor ortodocși „Valeriu Gavenco”, înființată în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, care a acumulat deja o anumită experiență în săvârșirea faptelor bune, de caritate.
Din programul manifestării a făcut parte și activitatea extracurriculară „Lumină lină – Logos Sfânt”, desfășurată sub îndrumarea profesoarei Ludmila Stepanov.
Participanții la seminar, inclusiv protopopul raionului Cimișlia, Nicolae Goreanu, au analizat în mod detaliat lecția publică și celelalte activități desfășurate în acea zi de 19 februarie anul curent, au venit cu sugestii și propuneri de îmbunătățire a predării religiei în școală.
Spre final, Elena Garaba, specialistă principală la Direcția Învățământ General Cimișlia, a vorbit despre aspectele metodologice privind metode și tehnici moderne pentru formarea la copii a virtuților prin valorificarea textului biblic.
Ion CIUMEICĂ