Bilanțul alegerilor în Circumscripția uninominală nr. 40 Cimișlia-Basarabeasca

Consiliul electoral al Circumscripției uninominale nr. 40 Cimișlia-Basarabeasca a făcut publice rezultatele votării la scrutinul parlamentar pe circumscripția națională, la alegerea deputatului în această circumscripție și la referendumul republican consultativ din 24 februarie.

Pe primul loc – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
În listele electorale de bază pentru alegerile parlamentare în Circumscripția uninominală nr. 40, în care au intrat două treimi din comunitățile raionului Cimișlia și toate localitățile din raionul Basarabeasca, au fost înscriși 59.688 de alegători, alte 765 de persoane fiind incluse în listele electorale suplimentare.
Au primit buletine de vot 24.444 de cetățeni, în timp ce numărul celor care au participat la votare a fost de 24.419, adică 25 de buletine nu au mai ajuns în urne.
În procesul-verbal al Consiliului electoral este specificat că 693 de buletine de vot au fost declarate nevalabile și, deci, numărul total de voturi valabil exprimate a constituit 23.726.
Cele mai multe voturi la alegerile parlamentare în Circumscripția națională au fost acordate pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 7.183.
Cu puțin a rămas în urmă Partidul Democrat din Moldova, pentru care au optat 6.782 de alegători.
În topul fruntașilor a nimerit și Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS, care a adunat opțiunile a 5595 de oameni.
Pe poziția a patra s-a situat Partidul politic „Șor”, cu un total de 1.637 de voturi.
Această formațiune a fost succedată de către Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și de către Partidul Nostru, pentru care s-au pronunțat 961 și, respectiv, 855 de alegători.
La mijlocul clasamentului s-au regăsit: Partidul Liberal, cu 149 de voturi, Mișcarea Populară Antimafie – cu 134 și Partidul politic „Democrația Acasă” – cu 114 voturi.
Fiecare dintre ceilalți șase participanți la scrutinul de duminica trecută (Partidul Național Liberal, Partidul politic „Voința Poporului”, Partidul Regiunilor din Moldova, Mișcarea profesionistă „Speranța-Nadejda”, Partidul politic „Patria” și Partidul Verde Ecologist) a acumulat mai puțin de 100 de voturi.

A învins Dumitru Diacov
Potrivit informațiilor oficiale, listele electorale de bază pentru alegerea deputatului în Circumscripția uninominală nr. 40 au cuprins 59.693 de alegători. Alte 744 de persoane au fost incluse în listele electorale suplimentare.
Au primit buletine de vot 26.325 de oameni. Trezește îngrijorare faptul că 2062 de buletine așa și nu au nimerit în urnele de vot, la votare participând numai 24.263 de alegători.
Numărul total de voturi valabil exprimate a constituit 23.272, deoarece 991 de buletine de vot au fost declarate nevalabile.
În urma unei dispute extrem de încordate, mandatul de deputat în Parlamentul țării a revenit lui Dumitru Diacov, președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova, care a acumulat 6.634 de voturi.
Pe locul doi s-a plasat Piotr Pușcari, reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care a rămas în urma liderului PD cu 172 de voturi.
Domnicăi Manole, înaintată de Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS, i-a revenit poziția a treia, cu rezultatul de 4997 de voturi.
Ea a fost urmată de Valentin Cimpoeș, candidatul Partidului Nostru, acesta bucurându-se de încrederea a 2150 de alegători.
Din partea Partidului politic „Șor” la aceste alegeri a participat Victoria Cîrlan, care a înregistrat un rezultat de 1695 de voturi.
Candidatul independent Gheorghe Răileanu a întrunit 1334 de voturi ale cetățenilor.

Majoritatea alegătorilor sunt pentru reducerea numărului de deputați…
Participarea populației din Circumscripția uninominală nr. 40 la referendumul republican consultativ, desfășurat în aceeași zi de duminică, 24 februarie 2019, a fost mai slabă comparativ cu alegerile parlamentare.
Astfel, buletine de vot ce conținea întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” au primit 19.250 de persoane, dintre care 18.870 au participat la votare. Aceasta înseamnă că 380 de buletine nu au nimerit în urnele de vot.
În condițiile în care Consiliul electoral a declarat drept nevalabile destul de multe buletine de vot (2493), numărul de voturi valabil exprimate a ajuns la 16.377.
Din acest total, 12.713 cetățeni au fost de acord cu reducerea componenței Legislativului Republicii Moldova, iar 3664 au fost împotrivă.

… și pentru revocarea lor
Istoria s-a repetat și în cazul celei de a doua întrebări propusă pentru referendumul republican consultativ, care suna în felul următor: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”.
19.268 de oameni au primit buletine de vot cu această întrebare, dar în urne au ajuns numai 18.832 de buletine, diferența dintre aceste cifre fiind de 436.
Ca și în primul caz al referendumului, mai multe buletine de vot – 2429 – au fost declarate nevalabile și, astfel, numărul total de voturi valabil exprimate s-a redus până la 16.403.
Majoritatea covârșitoare a votanților (13.290) s-a pronunțat pentru revocarea deputaților din funcție dacă aceștia nu-și îndeplinesc cum se cuvine obligațiunile.
Împotriva acestei propuneri au votat doar 3113 alegători.
Ion CIUMEICĂ