30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan

Cu ocazia împlinirii a trei decenii de la evacuarea Armatei Sovietice de pe câmpurile de luptă din Afganistan, la Cimișlia a avut loc, sâmbăta trecută, o manifestare de comemorare a ostașilor căzuți în acele bătălii.

Festivitatea a început cu o slujbă religioasă oficiată de către preotul Nicolae Cristov, parohul Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, pe parcursul căreia au fost pomeniți cei șase eroi care nu s-au mai întors de la război: Anatolie Perciun, Nicolae Mardari, Tudor Barbă, Victor Ignat, Ion Ghilan, Ion Bodișteanu.
S-a intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, în memoria jertfelor de acum 30 de ani a fost anunțat un moment de reculegere.
Despre eroismul manifestat de feciorii acestui pământ în munții și pe văile afgane, despre semnificația acelor timpuri, despre grija manifestată față de participanții la acel conflict armat au vorbit în fața asistenței președintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol, primarul orașului, Gheorghe Răileanu, șeful Inspectoratului de poliție, Oleg Doni, preotul Victor Caraiman, președintele organizației raionale a veteranilor războiului din Afganistan, Sergiu Alexandreanu.
Oratorii, dar și moderatoarea Ana Aramă de la Centrul raional de creație a copiilor și adolescenților din orașul Cimișlia, au menționat că în războiul din Afganistan, în perioada 1979-1989, au participat peste 12 mii de tineri originari din țara noastră. 301 dintre ei au fost uciși, patru au fost dați dispăruți, iar 700 au rămas invalizi pe viață. Mulți dintre cei care s-au întors pe picioarele lor au rămas cu traumatisme pentru tot restul zilelor.
În urma unei decizii a Guvernului Republicii Moldova, toți participanții la bătăliile din Afganistan au fost decorați cu distincția „Crucea comemorativă”.
Câțiva elevi de la liceele teoretice „Ion Creangă” și „Mihai Eminescu” au prezentat un scurt program artistic. Astfel, Dumitrița Șterbeț a declamat poezia „Cămășile” de Grigore Vieru, Cornel Popovici a interpretat cântecul „Războiul din Afganistan”, iar trioul format din Valeria Mogâldea, Gemilea Popescu și Elena Miculici a încântat publicul cu melodia „Afganistan”.
Cu un concert de sărbătoare au evoluat artiștii amatori din cadrul Ansamblului folcloric „Busuioc Moldovenesc” din comuna Ialpujeni și membri Formației vocal-instrumentale „Fulger” a Ministerului Afacerilor Interne.
Cei prezenți au depus flori la monumentul celor șase eroi din raionul Cimișlia căzuți în luptele din Afganistan.
Pentru întreaga asistență a fost organizată o masă de pomenire finanțată de către autoritățile publice locale.

Ion CIUMEICĂ