Pescuit ilegal pe lacul Beleu din raionul Cahul

Opt locuitori ai satului Slobozia Mare din raionul Cahul au fost sancționați contravențional pentru încălcarea regimului zonei de frontieră și urmează să răspundă pentru pescuit ilegal pe lacul Beleu, aflat în zona Rezervației științifice „Prutul de Jos”, unde acest tip de activitate este strict interzis.

După cum comunică site-ul provincial.md, până la descoperirea făptașilor, aceștia au reușit să prindă circa 45 kg de pește de diferite specii. Incidentele au fost înregistrate în perimetrul de responsabilitate al Sectorului Poliției de Frontieră Brânza.

În primul caz este vizat un tânăr moldovean de 31 de ani, care a fost descoperit în timp ce-și aduna captura de pește. De la acesta s-au ridicat 25 kg de pește de diferite specii. La audieri, persoana în cauză a recunoscut că știa despre restricțiile impuse de lege, cu referire la pescuitul în lacul Beleu, dar și despre regulile de aflare în zona de frontieră. Ulterior, s-a constatat că bărbatul are pe numele lui cinci sancțiuni pentru braconaj piscicol.

Alți patru cetățeni din Republica Moldova au fost descoperiți la miezul nopții de către polițiștii de frontieră în momentul când verificau plasele. Ei reușiseră să prindă circa 15 kg de pește.

În ambele cazuri au fost sesizați reprezentanții Rezervației științifice, persoanele și  bunurile ridicate au fost deferite organelor de competență, pentru luarea măsurilor legale ce se impun.

De asemenea, 800 de metri de plasă și aproximativ 5 kg de pește au fost ridicate de la alți trei locuitori ai satului Slobozia Mare, raionul Cahul. Patrula Sectorului Poliției de Frontieră  Brânza, aflată în misiune de serviciu, a observat cum persoanele respective se pregăteau să arunce plasele în apele lacului. La fața locului, cei trei  bărbați au fost documentați. Ei au vârste cuprinse între 25 și 42 de ani. Ca urmare a verificărilor suplimentare, s-a constatat că una dintre persoane are probleme cu legea, fiind cercetată în două dosare penale pentru braconaj cinegetic.

După sancționarea acestora pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, între șase și 12 unități convenționale, braconierii, împreună cu peștele prins și cele 800 de metri de plasă, au fost preluați de către Inspecția de Protecție a Mediului Cahul pentru tragere la răspundere contravențională și calcularea prejudiciului cauzat mediului.

Ion  CIUMEICĂ