Dezbateri electorale la Ștefan Vodă: runda a doua

După cum a și fost planificat, redacția publicației „Gazeta de Sud” a organizat, săptămâna precedentă, a doua rundă de dezbateri electorale în cadrul circumscripției uninominale nr. 36 Ștefan Vodă pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Ca și în cazul primei runde de dezbateri electorale, a fost solicitată participarea tuturor celor patru candidați pentru funcția de deputat, înregistrați în mod oficial de către Consiliul electoral al circumscripției uninominale nr. 36.
Invitația oficială și regulamentul de organizare și desfășurare a dezbaterilor electorale au fost expediate, prin poșta electronică, lui Nicolae Molozea, reprezentantul Partidului Democrat din Moldova, lui Alexandru Jolnaci, înaintat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Nataliei Tcacenco – Partidul politic „Șor”, și lui Andrei Dînga, candidatul Blocului Electoral ACUM Platforma DA și PAS.
Ne pare rău să constatăm că numai ultimul concurent electoral a binevoit să participe la discuție. Cu alte cuvinte, s-a repetat situația de la prima rundă de dezbateri, organizată de către redacția publicației „Gazeta de Sud”, miercuri, 6 februarie curent, în sala de lectură a Bibliotecii publice orășenești de la Ștefan Vodă.
Din cele aproape două decenii de activitate profesională, Andrei Dînga și i-a consacrat 12 ani muncii peste hotarele țării noastre: a lucrat în Irlanda și în Marea Britanie.
Anume din această cauză consideră că starea de lucruri proastă în care se află Republica Moldova poate fi îmbunătățită doar cu ajutorul celor din diasporă.
Răspunzând la o întrebare de unde pot apărea investițiile pentru deschiderea afacerilor pe aceste meleaguri, interlocutorul meu a răspuns scurt: „De la băștinașii reveniți acasă”.
Potrivit concurentului electoral, el cunoaște foarte multă lume din raionul Ștefan Vodă care este plecată peste hotare, în special, în Irlanda și în Marea Britanie, dar care ar dori să se întoarcă în locurile natale.
„Am discutat cu oameni de la noi, aflați în diasporă, ne-a relatat Andrei Dînga, ca ei să revină, să creăm o asociație de antreprenori, să sădim cu pomi de vișini o livadă mare. Ne-am gândit și la procesarea recoltei, la producerea sucului concentrat, a vișinelor în ciocolată, la înghețarea vișinelor”.
Dar toate au rămas la nivel de intenție, căci, zice candidatul în alegerile parlamentare, la noi încă nu există garanții sigure pentru dezvoltarea unei afaceri.
În opinia lui Andrei Dînga, Republica Moldova rămâne a fi cea mai săracă țară de pe continent și din cauza cadrului legislativ neadecvat dezvoltării afacerilor.
„Legile din acest domeniu, adoptate de către Parlamentul nostru, consideră el, au fost pur și simplu copiate după niște modele, nu cele mai bune, din diferite țări europene, fără a se ține cont de condițiile concrete de la noi”.
Omul poate fi crezut, căci este economist de specialitate, are studii superioare în domeniul respectiv, făcute la București, precum și la un colegiu de business din Marea Britanie.
În discuția avută cu acest concurent electoral am abordat și alte subiecte: aprovizionarea populației cu apă și amenajarea sistemului de canalizare, construirea drumurilor, legăturile cu regiunea Odesa, în condițiile în care raionul Ștefan Vodă se află la hotar cu Ucraina, soluționarea diferendului transnistrean etc.
Versiunea integrală a acestei dezbateri, dar și cea a primei runde (a fost publicată vinerea trecută), pot fi accesate pe pagina web a săptămânalului nostru— http: // gazetadesud.md / 2019/ 02 / 10 /doua- dezbateri- electorale-la-stefan-voda.

Ion CIUMEICĂ