Dezbateri electorale în Circumscripția uninominală nr. 41 Leova-Cantemir – runda I (video)

Sala de lectură a Bibliotecii publice raionale „Valeriu Matei” din orașul Leova a găzduit, în după-amiaza zilei de marți, 12 februarie curent, prima rundă de dezbateri electorale în Circumscripția uninominală nr. 41 pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul luni de față.
Din componența acesteia fac parte 15 localități din raionul Leova și 17 _ din raionul Cantemir.
La prima rundă de dezbateri electorale au fost invitați trei dintre cei șase candidați la funcția de deputat înregistrați de către Consiliul electoral al circumscripției uninominale nr. 41. Este vorba de Efrosinia Grețu, reprezentantă a Partidului Democrat din Moldova; Aliona Briceag, înaintată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova; Vladimir Putregai, Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS.

Cele două doamne s-au prezentat la dezbateri, dar Vladimir Putregai nu a reușit să ajungă în timp util la destinație.
În conformitate cu regulamentul de organizare și desfășurare a dezbaterilor electorale, fiecare dintre cele două concurente electorale a făcut o scurtă prezentare a propriei persoane.
Spre exemplu, Aliona Briceag a menționat că are studii superioare, lucrează în calitate de profesoară de biologie, având gradul didactic II, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Leova, este membră a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.
Efrosinia Grețu a relatat că, după mai mulți ani de muncă în diferite funcții pedagogice, dar și în posturi de conducere din administrația raionului Leova, actualmente se află la odihna binemeritată și că face parte din Partidul Democrat din Moldova.
Vorbind despre platforma sa electorală, Aliona Briceag a spus că unul din punctele ei se referă la redeschiderea maternității în orașul Leova, activitatea căreia a fost sistată din pricini pe care nu le cunoaște. De asemenea, candidata la funcția de deputat pledează pentru transformarea Moldovei în republică prezidențială.
La rândul ei, Efrosinia Grețu a specificat că va depune eforturi pentru crearea condițiilor optime de activitate în astfel de domenii precum educația, ocrotirea sănătății, cultura etc. Concurenta electorală și-a trasat în program asigurarea localităților din raionul Leova, dar și a celor din raionul Cantemir, cu apă potabilă și cu servicii de canalizare.
În continuare, participantele la dezbaterile electorale au răspuns la câte două întrebări din sfera economiei. Bunăoară, Aliona Briceag a povestit cum vede ea dezvoltarea industriei agroalimentare și ce condiții ar trebui să existe pentru crearea întreprinderilor mici și mijlocii.
Iar Efrosinia Grețu și-a expus opinia despre dezvoltarea relațiilor comerciale la nivel intern și în plan extern, precum și despre starea actuală și perspectivele de dezvoltare a sectorului zootehnic.
După aceasta, cele două concurente electorale și-au adresat câte o întrebare. Reprezentanta PSRM, spre exemplu, a dorit să afle de ce Efrosinia Grețu, ajungând, acum câțiva ani, în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat, a renunțat la mandatul de deputat.
Întrebarea pe care i-a adresat-o candidata PDM rivalei sale s-a referit la modalitățile pe care aceasta le vede în modernizarea sistemului educațional.
În cadrul aceleiași runde de dezbateri, participantele au dat răspunsuri și la câte două întrebări privind dezvoltarea urbană și cea rurală.
De pildă, Efrosinia Grețu a oferit detalii despre modul de alimentare a populației cu apă și de prestare a serviciilor de canalizare, precum și despre îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a instituțiilor de învățământ pentru obținerea unei educații de calitate.
Aliona Briceag și-a expus viziunile legate de ecologizarea localităților din această regiune și s-a pronunțat asupra cooperării internaționale a satelor, comunelor și orașelor noastre cu alte comunități de peste hotarele Republicii Moldova.
Când s-a ajuns, din nou, la adresarea întrebărilor reciproce, Efrosinia Grețu a dorit să afle opinia Alionei Briceag vizavi de aspectul social al localităților care sunt incluse în Circumscripția uninominală nr. 41, după care cea de a doua s-a interesat cum apreciază cea dintâi procesul de optimizare a instituțiilor educaționale.
Prima rundă de dezbateri s-a încheiat cu apeluri pe care candidatele la funcția de deputat le-au adresat alegătorilor.

Ion CIUMEICĂ

Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Publicației „Gazeta de Sud” în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API).
Resonsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.